Kultúrák és nézetek találkozása – Elkezdődött a VIII. MITEM

Kultúrák és nézetek találkozása – Elkezdődött a VIII. MITEM olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A művészet közösségteremtő erejét és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a felszólalók…

A teljes cikk itt olvasható:
Kultúrák és nézetek találkozása – Elkezdődött a VIII. MITEM

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A művészet közösségteremtő erejét és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a felszólalók a 2022-es Madách Nemzetközi Színházi Találkozó megnyitóján, amelyre idén francia, görög, lengyel, cseh, litván, olasz, bosnyák és vietnámi előadások érkeznek Budapestre. A Nemzeti Színház idei szemléje április 20. és május 8. között zajlik, a program megnyitóját április 20-án, a kezdő előadás előtt tartották a színház bejáratánál, ahol magasba emelkedett a találkozó zászlója is.

A VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó legfontosabb üzenete az együttlétezés és a közös alkotás semmihez sem fogható igénye és katarzisa – hangsúlyozta Fekete Péter, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkára köszöntőjében. A rendezvénysorozat tettekkel hirdeti a világnak, hogy igazi befogadó nemzet a miénk: A MITEM eltérő kultúrák, művészeti irányzatok, alkotói hitvallások nagyszerű olvasztótégelye – tette hozzá az államtitkár. Felhívta a figyelmet arra is, hogy soha nem volt még olyan fontos az összetartozás, mint most, amikor háború választja el a nemzeteket, és kényszerít távolmaradásra közösségeket, ideig-óráig viszonylagossá téve értékeket és ideákat. A rombolással, a pusztítással dacolni kell – fűzte hozzá Fekete Péter –, és fel kell mutatni a művészet megtartó, éltető lényegét. 

A MITEM-et szervező Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila megnyitójában arról beszélt, hogy az idei találkozó már előszele a 2023-ban rendezendő Színházi Olimpiának. Ezért a MITEM a korábbi években megszokottakhoz képest is nyitott a kínálaton, elsősorban műfaji értelemben – tette hozzá a direktor.

Ebben az évben táncszínház, bábművészeti előadás és cirkuszművészeti produkció is része a programnak, a következő évben, az olimpián pedig az összes létező műfaj bemutatkozik majd, a szervezők szándéka szerint. „Amikor kitaláltuk ezt a találkozót, már akkor is hidakról beszéltünk, arról, hogy muszáj párbeszédet folytatnunk, higgyünk vagy gondoljunk bármit is a világ dolgairól. Szerintem egy fantasztikusan szabad fesztivált sikerült létrehozni, ahol terep nyílik arra, hogy érveket ütköztessünk, ahol lehetőség van az igazi párbeszédre, és nem sok ilyen hely van most a világban.” – emelte ki Vidnyánszky Attila. Beszélt arról is, a program tervezésekor még nem lehetett tudni, hogy háború tör ki Oroszország és Ukrajna között. A találkozó programjában ezért különös jelentőséggel bír a Szolidaritási nap Ukrajnáért április 24-én, amelynek része lesz a kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház előadása filmfelvételről, valamint az Ukrán tűz című koncert a DAKH Színház művészeinek előadásában – tette hozzá a Nemzeti Színház vezérigazgatója. A MITEM zászlajának felvonása után részletet láthatott a közönség a Theodórosz Terzopulosz rendezésében a teátrumban most készülő Bakkhánsnők című előadásból. A görög rendező, aki a Színházi Olimpia egyik megálmodója, szintén részt vett az esemény megnyitóján, és a találkozón is vendégeskedik.

A VIII. MITEM programja Tompa Gábor kolozsvári Hamlet-rendezésével kezdődött április 20-án, a következő napokban lengyel, görög, cseh és litván előadásokat is láthatnak a nézők. A találkozó programjának második felében az egyik legjelentősebb francia kortárs színpadi szerző, Valère Novarina: Az Árnyak Játéka című költői darabja, egy különleges, olasz Macbeth-feldolgozás, valamint Szarajevóból a Kamerni Teatar 55 Emlékszel még Doli Belre? című, Emir Kusturica első filmjére reflektáló produkciója is látható majd. A MITEM-et egy különleges vietnámi cirkuszi bemutató, az AO Show zárja, amelyet a Fővárosi Nagycirkusz Fnc Sátorcirkuszában több alkalommal is megnézhet a közönség. A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó programját ebben az évben is színesítik különböző szakmai kísérőrendezvények, így április 21-én 17 órától a Hamlet rendezőjével, Tompa Gáborral lesz beszélgetés, május 3-án 15 órától pedig a francia Valère Novarinával találkozhatnak az érdeklődők. A tanulni vágyó színházművészek és a színinövendékek a Grotowski Intézet workshopján, illetve az ahhoz tartozó április 30-ai nyílt programon vehetnek részt. A fesztivál végén, május 6-án 11 órától a X. Színházi Olimpia előkészületeiről is lesz beszélgetés a Nemzeti Színházban.

 

A részletes programért látogasson el a MITEM honlapjára

Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

Tovább az eredeti cikkre: Kultúrák és nézetek találkozása – Elkezdődött a VIII. MITEM

Vélemény, hozzászólás?