BALÁZS ZOLTÁN HARMADSZOR RENDEZ AZ ODEON SZÍNHÁZBAN!

BALÁZS ZOLTÁN HARMADSZOR RENDEZ AZ ODEON SZÍNHÁZBAN! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

2022. június 19-én mutatja be a bukaresti Odeon Színház Jean de…

A teljes cikk itt olvasható:
BALÁZS ZOLTÁN HARMADSZOR RENDEZ AZ ODEON SZÍNHÁZBAN!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

2022. június 19-én mutatja be a bukaresti Odeon Színház Jean de La Fontaine Fabuláit Balázs Zoltán rendezésében. A Maladype Színház alapítója és vezetője immáron harmadik alkalommal dolgozik együtt a nagyhírű román színház társulatával. Születésének 400. évfordulóján a francia író állatmeséit Conrad Mericoffer, Alina Berzunțeanu, Mădălina Ciotea, Sabrina Iaşchevici, Ioana Mărcoiu, Crina Mureșan, Cătălina Mustață, Paula Niculiță és Simona Popescuelőadásában láthatja a román közönség. A különleges látványvilággal megvalósuló előadás díszlet- és jelmeztervezője ezúttal is Constantin Ciubotariu és Andrada Chiriac.

A bukaresti Odeon Színház és Balázs Zoltán színész, rendező alkotókapcsolata igazi sikertörténet. A színház repertoárján jelenleg is megtalálhatóak a sajátos „tartalmi-formai” megoldásairól ismert alkotó többszörösen díjazott rendezései, a 2018. május 31-én bemutatott Gardénia (szerző: Elżbieta Chowaniecz) és a  2019. október 23-án bemutatott A Te érdekedben (szerző: Pier Lorenzo Pisano) című művek, amelyek a FabulaMundi Playwright Europe elnevezésű nemzetközi projekt keretében valósultak meg.

A magyar rendező először Matei Vișniec látomásos abszurdja, a Dada Cabaret kapcsán került szorosabb kapcsolatba az Odeonnal. A színház akkori vezetője, a Románia szerte színészként és színházigazgatóként is elismert Dorina Lazăr, a Budapesten nagy szakmai- és közönségsikerrel bemutatott Dada-előadást szerette volna Balázs Zoltán rendezésében román színészekre „igazítva” bemutatni színházában.

Ez a terv végül egyeztetési okok miatt nem valósult meg, de az időközben kialakult személyes és művészi kapcsolatnak köszönhetően a Maladype vezetője rendezőként meghívást kapott a 2017/2018-as évad első felére. Szerződéskötés előtt pár nappal azonban Dorina Lazăr-t váratlanul leváltották és az Odeon élére Cristian Sofront nevezték ki. Beiktatása után az új igazgató szintén felkérte rendezőnek Balázs Zoltánt, aki a kortárs lengyel és olasz szerzők darabjait már az új vezetés műsortervéhez igazítva álmodta színpadra. A 2018-ban botrányos körülmények között menesztett igazgatónőt – egy sikeres perindítást követően – tavaly visszahelyezték pozíciójába, így a magyar rendezővel közös tervei az idei évadban végre megvalósításra kerülnek.

FABULÁK

Író: Jean de La Fontaine

Rendező-dramaturg: Balázs Zoltán

Díszlettervező: Constantin Ciubotariu

Jelmeztervező: Andrada Chiriac

Játsszák: Conrad Mericoffer, Alina Berzunțeanu, Mădălina Ciotea, Sabrina Iaşchevici, Ioana Mărcoiu, Crina Mureșan, Cătălina Mustață, Paula Niculiță és Simona Popescu 

Bemutató helyszíne: Odeon Színház, Bukarest, Románia

Bemutató időpontja: 2022. június 19. 

Tovább az eredeti cikkre: BALÁZS ZOLTÁN HARMADSZOR RENDEZ AZ ODEON SZÍNHÁZBAN!

Vélemény, hozzászólás?