Telefon és számítógép helyett ásó és gereblye

Telefon és számítógép helyett ásó és gereblye olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Átadták a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat díját 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt,…

A teljes cikk itt olvasható:
Telefon és számítógép helyett ásó és gereblye

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Átadták a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat díját

100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot, illetve foglalkoztatófüzeteket adott át Magyarország idei Zöldség-Gyümölcs Hősének, Petrilla Csabának, a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola történelem-földrajz szakos tanárának és az iskola diákjainak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

„A Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat célja, hogy ilyen példaértékű projekteket és elkötelezett embereket kutasson fel és mutasson be, mint amilyen a Gloriett Zöld Közösség program és vezetője, Petrilla Csaba”– fogalmazott köszöntőjében dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnöke.

Hozzátette, külön öröm látni, hogy az iskolakert gondozásában a gyerekek mellett az iskola pedagógusai és a szülők is aktívan részt vesznek. Így egész családok ismerkedhetnek meg a zöldségek és gyümölcsök termelésének folyamataival, külső-belső tulajdonságaikkal, fogyasztásuk pozitív hatásaival. Ez pedig nagyon fontos, mert hazánkban az átlagos napi zöldség- és gyümölcsfogasztás nem éri el az Egészségügyi Világszervezet ajánlott napi átlagos 40 dkg minimum értéket és az éves uniós átlagtól is elmarad, különösen a 6-18 éves korosztály és a gyermeket nevelő családok tekintetében.

A gyerekek figyelmét Mártonffy Béla arra hívta fel az átadón, hogy az egészség megőrzésében, a betegségek elkerülésében az immunrendszernek hatalmas szerepe van, aminek optimális működését zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával tudják leginkább segíteni.
A zöldségek és a gyümölcsök ugyanis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal – ráadásul nagyon finomak is. 

A fővárosi sportiskolában a szülők bevonásával zöldségeskertet és gyümölcsöst alakítottak ki, amelyekben a gyerekek a kerti folyamatokat sajátíthatják el, az ültetéstől a gondozáson át egészen a zöldségek, gyümölcsök leszedéséig, felhasználásáig. Az iskolakert és a környezettudatos nevelés az iskola életének egyik meghatározó eleme lett, ezért megalapították a Gloriett Zöld Közösség programot, amelynek megálmodója és egyik motorja Petrilla Csaba, az idei Zöldség-Gyümölcs Hős.

„A veteményeskert és a gyümölcsös is nagyszerű lehetőség a fővárosi gyerekek számára, hogy felfedezzék a különböző zöldségeket, gyümölcsöket és azok legfontosabb ismérveit. A fiúk megtanulják az ásást, a kapálást, a karózást, vagyis a nehezebb kerti munkákat, míg a lányok inkább az ültetéssel foglalkoznak, vagy megismerik a zöldségek, gyümölcsök tárolhatóságát, felhasználhatóságát. A kerteknek köszönhetően diákjaink a természettudományos órákon megfoghatják, megszagolhatják, sőt meg is kóstolhatják az aktuális tananyagot: a saját maguk termelte zöldségeket és a gyümölcsöket.” – mesélte a tanár úr, aki hangsúlyozta, mindez az iskola, a kollégák és a szülők együttműködése nélkül nem valósulhatna meg.

A tanár úr meggyőződése, hogy mobiltelefonnal a kézben, a számítógép mögött ülve ezek a dolgok nem megtanulhatók, a gyerekek nem élik át a sikerélményt: hogy az általuk ültetett, gondozott növények teremni kezdenek, hogy mennyire fárasztó az ásás vagy mikor szedhető a paradicsom. Ezeket az élményeket adja meg nekik az iskolai kert és gyümölcsös, ami egyénileg fejleszti, és felnőttkorukat is meghatározó szemléletmódra neveli őket.

A képek forrása: Európai Friss Csapat

Tovább az eredeti cikkre: Telefon és számítógép helyett ásó és gereblye

Vélemény, hozzászólás?