Ritmusa Zenekar: Katarzis, élő lemezbemutató koncert

Ritmusa Zenekar: Katarzis, élő lemezbemutató koncert olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

február 26., szombat, 19:00 – Százhalombatta, BKK Katarzis címmel jelent meg…

A teljes cikk itt olvasható:
Ritmusa Zenekar: Katarzis, élő lemezbemutató koncert

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

február 26., szombat, 19:00 – Százhalombatta, BKK

Katarzis címmel jelent meg a RitMusa Zenekar népzenei és cigányzenei fúzió második albuma. A dalok témája népdalokból adódóan az emberi érzelmekre alapul: a szerelmemre, párválasztásra, örömre és bánatra. Az autentikus cigányzene mellett az albumban helyet kapnak oláhos, verbunk és csárdás dallamok is a zenekar stílusához híven fiatalos lendülettel és pörgős ritmusokkal dúsítva. Az új dalok a február 26-i élő lemezbemutató koncerten debütálnak a százhalombattai Barátság Kulturális Központban.

A RitMusa Zenekar népzenei és cigányzenei fúzió. Hangzásának jellegzetessége a népi hangszerek megszólaltatása a megszokottól eltérő hangszerelésben. Koncertjeiken magával ragadó dinamikával és lendülettel muzsikálnak a Musa testvérek és barátaik.

Szandra, Josy és Krisztián autodidakta módon tanultak énekelni, gitározni szüleiktől és nagyszüleiktől. Tanáraik támogatásával már gyermekkorukban autentikus cigányzenét vittek színpadra, idővel csatlakozott Szatmári Dolóresz „Dolly”, Kazsóki-Mészöly János, Vajda Gergely és Homoki Dénes is a testvérekhez; 2021-ben pedig Mészáros Jánossal bővült a zenekar. A tagok mindegyike rendelkezik néptáncos múlttal, van, aki a mai napig aktívan táncol és oktat is. Innen ered a népzene iránti szeretetük, emellett elkötelezettek az archív felvételek feldolgozásában. A tagok összetételéből adódóan a zenekar folyamatosan színesíti a palettáját, hiszen van a zenészek között cigány, rác és kárpátaljai származású is.

A zenekar 2021 nyarán egy országjáró turné keretén belül mutatta be első, Szívünk Ritmusa című albumát; hat megyében, tizenkét városban léptek fel, többek között; Budapesten, Gödöllőn, Miskolcon, Veszprémben és Jászberényben. A CIOFF Folklórfesztiválok Világszövetségének 50. világtalálkozóján is képviseltették maguk Százhalombattán, a külföldi közönség előtt. A formáció 2021-ben elnyerte a Hagyományok Háza Népzenészek támogatása című pályázatát. 

Az első albumot alig egy éven belül követte a második is, mely Katarzis címmel jelent meg 2021 novemberében a Gryllus Kiadó gondozásában. Az album címét az az örömteli érzés ihlette, melyet a közös muzsikálás, az együtt töltött pillanatok adnak a zenekar tagjainak. A dalok témája népdalokból adódóan az emberi érzelmekre alapul: a szerelmemre, párválasztásra, örömre és bánatra. Az autentikus cigányzene mellett az albumban helyet kapnak oláhos, verbunk és csárdás dallamok is a zenekar stílusához híven fiatalos lendülettel és pörgős ritmusokkal dúsítva. 

Katarzis:

  1. Katarzis
    2. Asszonyos
    3. Biciklivel Szováton
    4. Oláhosan
    5. Kutyafája
    6. Egykettő jegykendő
    7. Virít a szerelem
    8. Zha po drom
    9. Korondról porondra
    10. Mulasd ki!

RitMusa Zenekar – Katarzis: 

 

RitMusa Zenekar:
Josy Musa (zenekarvezető) – nagybőgő, cajon, gitár, ének
Musa Krisztián – gitár, tambura, ének, szájbőgő
Vajda Gergely – gitár, tambura, kanál, ének
Homoki Dénes – tangóharmónika
Kazsoki-Mészöly János – kanna, szájbőgő
Musa Szandra – ének
Szatmári Dolóresz – ének

Mészáros János – brácsa, trombita

Tovább az eredeti cikkre: Ritmusa Zenekar: Katarzis, élő lemezbemutató koncert

Vélemény, hozzászólás?