Mecseki élménytúra pincesorlátogatással

Mecseki élménytúra pincesorlátogatással olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Ha egy kellemes őszi túrára és mellé jó borokra vágyunk mindenképpen…

A teljes cikk itt olvasható:
Mecseki élménytúra pincesorlátogatással

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Ha egy kellemes őszi túrára és mellé jó borokra vágyunk mindenképpen érdemes elindulni Baranyába,  Mecseknádasd felé, ami a Duna–Dráva Nemzeti Park részeként, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet határán, egy csodás fekvésű völgyben található. Pincesora pedig a legjobbak közé tartozik az országban.

 

A szépséges táj mellett a többféle helyi látnivaló is csalogató része egy kiadós barangolásnak Mecseknádason, amelynek egyik ékessége a kálváriadomb tetején álló Kálvária-kápolna, hivatalos nevén Hétfájdalmú Szent Szűz Mária-kápolna. Az 1811-ben átadott klasszicista stílusú, tornyos kis kápolnához az 1798-ban szentelt, bádog domborművekkel ékesített tizennégy stáció tartozik, amely mellett ott láthatjuk a Szűz Mária-szobrot, 1874-es felirattal.

 

 

 

 

Vérrel verejtékező Krisztus kápolna Fotó: Glasz-fotó,Glasz-Anita

A település feletti dombon nézhetjük meg a Schlossberg templomromot, a 14. században épült, háromhajós templom késő gótikus állapotának romjait. Története során, Pécs eleste után, amikor Nádasd is török kézre került, a megszállók erődítménnyé alakították a templomot, amely a törökök kiűzését követően már romos állapotba került.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hétfájdalmú Szent Szűz-kápolna Kálvária. Fotó:Glasz fotó-Glasz-Anita

Az igazi élményt persze a csinos pincesor épületei és benne a helyi borászatok különleges borai garantálják. Az itteni szőlőművelést még a rómaiak honosították meg, amit később a betelepülő magyarok, aztán a szerbek és a svábok öregbítettek tovább. Ma a szőlő területe a 70 hektárt is eléri, fehérből jellemzően chardonnay, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, zöldveltelini, királyleányka, cserszegi fűszeres, sauvignon blanc és szürkebarát a fő fajta. Vörösből jellemzően kékfrankost, portugiesert, merlot-t és cabernet franc-t termesztenek. A település főutcájára merőleges öt nagy pincesor több száz lyukpincét rejt, az általában 3-4 méter magas présházak alatt.

Kocsis Erika

 

 

Schlawaker Grund Fotó és címlapfotó: Leidl Viktor

Tovább az eredeti cikkre: Mecseki élménytúra pincesorlátogatással

Vélemény, hozzászólás?