Séta és csónakázás Lillafüreden

Séta és csónakázás Lillafüreden olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A természetes módon, földmozgások következtében keletkezett, ám végleges formájára az ember…

A teljes cikk itt olvasható:
Séta és csónakázás Lillafüreden

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A természetes módon, földmozgások következtében keletkezett, ám végleges formájára az ember által alakított Hámori tó a Bükk egyik legromantikusabb látnivalója. Egy itteni kirándulás során valódi mesevilágba csöppenünk. Hiszen itt áll a partján a csodásan felújított Palotaszálló, a teljes élményt  pedig a tavat ölelő hegyek látványa koronázza meg.

Nem véletlen, hogy a tó és környéke Lillafüred egyik legnépszerűbb látnivalója. Mert a 9 méter mélységű tó tökéletesen alkalmas csónakázásra, és valódi horgászparadicsom is. A tó déli oldalán lehet sétálni, kirándulni kisebb-nagyobb távolságokra, mert több túraútvonal is indul innen. Gyönyörködhetünk a vízesésben, felszállhatunk az erdei kis vasútra, vagy fölkereshetjük az Anna mésztufa barlangot.

A Hámori tó mostani formáját úgy érte el, hogy itt duzzasztották fel a Garadna- és Szinva-patak vizét, mert a még működő vashámoroknak szükségük volt a víz energiájára. Régen korcsolyázni is lehetett a befagyott tó jegén, de amióta a hivatalos besorolása ipari víztározó lett, és a feladata a víztárolás és a vízingadozás mérséklése, ezért sem a fürdés, sem a téli sportok nem engedélyezettek – igaz, a nyári fürdést kevesen is választanák, mert a tó vize a legnagyobb melegben is hűvös marad. Viszont a sebes és tiszta vizű patakokban élő pisztráng kárpótolhat, egy másik, gasztronómiai élménnyel. A környéken a legtöbb étteremben, a tóparti büfékben is megkóstolhatjuk a pisztrángból készült különleges halételeket.

A Palotaszálló, ami megépítése, 1930 óta Lillafüred ikonikus épülete, már a kezdetektől vonzotta a turistákat a gyönyörű függőkerttel, a vízeséshez és a barlanghoz vezető romantikus sétánnyal. A szomszédos, és könnyen bejárható erdőkben és hegyoldalakban is olyan sétányokat, kilátópontokat, pihenő helyeket létesítettek, amelyek a mai látogatók számára is emlékezetesek. A Hámori-tó körül is hangulatos sétányt alakítottak ki a déli oldalon, ami 1,5 kilométer hosszú.

A tavat 14 állandó és 11 időszaki forrás táplálja, ezért nem kell túl sokat gyalogolni, hogy közülük az egyiket, az Eszperantó-forrást fölkeressük. A tó közepénél a sétány sziklák között kanyarog, majd elérkezünk a Garadna-patak torkolatához, ahol egész évben gazdagon burjánzik a vízi élővilág.

Sz.K.

Fotók: Hotelpalota.hu

Tovább az eredeti cikkre: Séta és csónakázás Lillafüreden

Vélemény, hozzászólás?