Egyszerűen fenntartható kert kialakítása 5 lépésben

Egyszerűen fenntartható kert kialakítása 5 lépésben olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Szeretnél gyönyörű, fenntartható kertet? Akkor ez a cikk neked szól! Olvasd…

A teljes cikk itt olvasható:
Egyszerűen fenntartható kert kialakítása 5 lépésben

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Szeretnél gyönyörű, fenntartható kertet? Akkor ez a cikk neked szól! Olvasd el a cikkünket, és inspirálódj a legjobb ötletekből!

Ha kertészkedésre adjuk a fejünket, akkor a szemet gyönyörködtető látvány érdekében bizony rendszeres kerti munkákkal is számolnunk kell, amelyek akár nyűggé is válhatnak, főleg, ha van közöttük egy-két olyan tevékenység, amely nem szeretem munka a számunkra.

A kertészkedésnek azonban nem muszáj az egész napos robotolásról szólnia, gondos tervezéssel rengeteget segíthetünk magunknak és jelentősen csökkenthetjük a kerti munkával töltött órák számát. 

Cikkünk további részében megosztunk néhány olyan tippet, amelyek segítenek egy szinte teljesen gondozásmentes kert kialakításában. Lássuk a tippeket!

Válasszunk őshonos növényfajokat

A növények ápolása során az öntözés az egyik leggyakoribb feladat, az alacsony gondozási igényű kertek egyik lényeges pontja tehát a vízigény (ezáltal az öntözési gyakoriság) csökkentése. Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha olyan növényeket ültetünk, amelyek kevés vízzel is beérik. 

Ebből a szempontból a legjobbak az őshonos növényfajok, melyek az adott tájegységen már régóta jelen vannak a természetben is, így alkalmazkodtak a lokális klímához, vagyis jobbára a természetes csapadékkal is beérik. A honos növények ráadásul nem tájidegenek, vagyis illeszkednek a környező erdők, mezők látványába. 

Az őshonos növényfajok mellett érdemes a tűző napot kedvelő virágok, valamint a szárazságtűrő bokrok között is nézelődnünk, utóbbiakból akár nagyobb cserjefoltot is kialakíthatunk, saját magunk, valamint a környező állatvilág, például a kertbe látogató madarak örömére.

Öntözési trükkök

Sokat segíthet a csepegtető öntözés alkalmazása, mely nem csak a vízzel jelent spórolást, de folyamatos vízellátást is jelent a kertben található növények számára. A rendszer házilag is elkészíthető, de természetesen szakemberekre is bízhatjuk a csepegtető öntözőrendszer kiépítését. 

A vízspórolás másik egyszerű módszere a helyes időzítés, ugyanis a tavasztól az őszig tartó időszakban a kora reggel vagy esti öntözés sokkal hatékonyabb, hiszen ilyenkor a párolgási veszteség is csekélyebb.

Ültessünk metszést nem igénylő növényeket is

A metszés a növény méretétől függően akár nagyobb lélegzetű munka is lehet, ráadásul sok esetben a szakszerűség érdekében némi tanulást, gyakorlást is igényel. A megoldás, ha célzottan metszést nem igénylő növényeket válogatunk! Részesítsük előnyben a nyíratlan sövény típusokat, válasszunk determinált növekedésű (gömb, oszlopos koronájú) cserjéket, tujaféléket.

Ültessünk talajtakaró növényeket

Minden kertben a gyepfelület adja a legtöbb feladatot, hiszen tavasztól őszig öntözni, rendszeresen nyírni, tápanyagozni kell a pázsitot, a telet követően pedig gyakran van szükség felülvetésre, pótlásra.

A gyep ugyanakkor részben kiváltható szárazságtűrő talajtakaró növények segítségével, ezek olyan alacsony, 20-40 cm magas fajok, amelyek dekoratív módon fedik be a talajt, megakadályozzák a gyomosodást, és egységes, zöld látványt biztosítanak. 

Ne feledkezzünk el a kert árnyékosabb részeiről sem, ugyanis, ha ezeket parlagon hagyjuk, előbb utóbb a különféle gyomok veszik majd át az irányítást, ezzel megnövelve a gyomlálással töltött időt.

Léteznek kimondottan árnyéktűrő növények is, amelyek között szép számmal vannak dekoratív talajtakarók, valamint örökzöld díszcserjék is, melyek nem csak levélzetükkel, hanem káprázatos virágaikkal is díszítenek.

Mulcsolás

Mulcsnak a különféle talajtakaró anyagokat hívjuk, melyek számos előnnyel rendelkeznek. Mulcsanyagként szóba jöhet a fenyőkéreg, a fakéreg zúzalék, a zúzott kő vagy folyami kavics, de használható a faforgács vagy a szalma is, utóbbiak inkább a veteményesekben. 

A mulcs lassítja a talaj párolgását, ezáltal kevesebb víz vagy öntözés is elegendő lesz, emellett megakadályozza a gyomosodást is. 

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adnunk a gondozásmentes kert kialakításához. Ha tetszett ez a cikk, kérjük, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép: forrása

Tovább az eredeti cikkre: Egyszerűen fenntartható kert kialakítása 5 lépésben

Vélemény, hozzászólás?