Járvány után: Málta újra felpörgeti turizmusát

Járvány után: Málta újra felpörgeti turizmusát olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A Földközi-tenger szívében található máltai szigetcsoport páratlan elhelyezkedése mellett számos olyan…

A teljes cikk itt olvasható:
Járvány után: Málta újra felpörgeti turizmusát

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A Földközi-tenger szívében található máltai szigetcsoport páratlan elhelyezkedése mellett számos olyan adottsággal bír, amelyek kötelező úti céllá avatják az igényes utazó számára. A három fő sziget, Málta, Gozo és az aprócska Comino együttes területe megközelítőleg 325 négyzetkilométer, mintegy 444 000 lakossal – hangzott el a MÁLTA Idegenforgalmi Hivatal rendezvényén, amelyen részt vett Clayton Bartolo, Málta Turisztikai Minisztere és Gavin Gulia, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal (VisitMalta) elnöke. Az utazási irodák és a média képviselőit Hangya Edina Magyarországi képviselet-vezető tájékoztatta.

Mint felidézték, a koronavírus-világjárvány után a máltai szigetekre már bárki beutazhat, aki az összes oltást megkapta és ezt érvényes oltási bizonyítvánnyal igazolja, vagy aki oltatlan, de negatív eredményű, legfeljebb 72 órával a Máltára érkezése előtt végzett PCR- vagy RAT-tesztet tud felmutatni. Emellett érvényes gyógyultsági igazolvány is használható a máltai utazáshoz.

A történelemmel átitatott, több mint 7000 éves múltra visszatekintő szigetek időtlen idők óta kulcsszerepet játszottak a Földközi-tenger térségében élő népek politikai, katonai és kulturális kapcsolataiban, alkalmanként döntő befolyást gyakorolva fontos történelmi események kimenetelére. Keveset tudunk a szigetek történelem előtti lakóiról, akik a mai napig fennmaradt bámulatos, egyedi vallási építményeket emelték, és megépítették a világ egyetlen föld alatti templomegyüttesét, a Hypogeumot, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Málta és Gozo klímája kellemes, egész évben mérsékelt, több mint 300 napsütéses nappal és csodálatos időjárással. A tél igen enyhe, a nyár pedig forró; a főszezonban az átlaghőmérséklet eléri a 33 fokot. Ez azt jelenti, hogy az év bármely időszaka ideális az idelátogatáshoz. Sőt, a szigetcsoport az utóbbi években az aktív kikapcsolódási lehetőségek valódi tárházaként vált nevezetessé, az év mind a tizenkét hónapját lefedő, lenyűgöző eseménynaptárral.

A korlátozások enyhítésének köszönhetően lassan ismét beindulnak a programok a Máltai-szigeteken. 2022 nyarán számos népszerű eseményre kerül sor Máltán. 2022. július 19-én veszi kezdetét Európa legnagyobb ingyenes zenei fesztiválja, a Máltán megrendezett „Isle of MTV”, amely eddig minden alkalommal több mint 50 000 nézőt vonzott, szerepel továbbá a kínálatban egy Lewis Capaldi-koncert, a Lost and Found fesztivál, az Adobe on the Rock, a World Club Dome és a Glitch fesztivál. Emellett számos színielőadás, kiállítás, bel- és szabadtéri koncert, parádé, történelmi játék várja az érdeklődőket. Wizzair hetente 4 járattal, míg a Ryanair 3 járattal biztosítja az utat Máltára.

Az ország fővárosa, Valletta maga is az UNESCO-világörökség része: különleges megtiszteltetés egy különleges város számára. Az 1565-ös „nagy ostrom” után építtette a lovagrend hős nagymestere, Jean Parisot de la Valette, aki után a nevét is kapta. Valletta erődített város, amelyet minden oldalról fenséges bástyák vesznek körül, és ez volt az első olyan település a világon, amelyet teljes egészében rácsszerkezetű elrendezéssel alakítottak ki. Vallettában a közelmúltban nagyszabású rekonstrukciós és felújítási munkálatokat végeztek. Ezek közé tartozik a várost körülvevő bástyák teljes körű helyreállítása egy körülbelül 36 millió eurós, részben európai uniós finanszírozású projekt keretében, valamint a városkapu térségének komplett megújítása a világhírű építész, Renzo Piano tervei alapján, amely többek között a város bejáratának teljes felújítását, az új Parlament felépítését, továbbá a második világháború idején lebombázott régi operaház helyreállítását foglalta magában.

Egy másik, folyamatban lévő projekt a Nagy Kikötő térségének újjászületését célozza a lenyűgöző természetes kikötő egész környékének jelentős megszépítésével, beleértve Vallettát, a szomszédos Florianát, Marsa kikötővárost és Kalkara falut, valamint a Nagy Kikötő túloldalán fekvő három történelmi várost: Vittoriosát (Birgu), Cospicuát (Bormla) és Sengleát (L-Isla). Az elmúlt években a Valletta bástyái előtt húzódó parti területeket alaposan felújították, kiépítve a tengerjáró turistahajók évente több mint félmillió utast fogadó kikötőjét (Valletta Cruise Port), valamint az éttermek, szabadtéri kávézók, bárok, klubok és üzletek káprázatos sokaságának otthont adó tengerparti sétányt (Valletta Waterfront). A Nagy Kikötő területe számos rendezvény, például a Nemzetközi Tűzijáték Fesztivál és a Máltai Jazz Fesztivál helyszínéül szolgál, míg a Waterfront az éjszakai élet valóságos mekkája azok számára, akik egy jó vacsorára, egy kellemes sétára, vagy csak egy csendes estére vágynak a szabad ég alatt.

A történelem előtti időkben épült, titokzatos templomok mellett szerepelnek rajta különféle tematikájú múzeumok, a tradicionális falvak, valamint az egykori főváros, az erődített, mesés Mdina, amelynek minden utca- és építőkövében ott lüktet a történelem. A Cottonera körzet három városa is megérdemel egy látogatást, csakúgy, mint a halászfalvak, különösen Marsaxlokk.

A máltai szigeteken tett látogatás nem lehet teljes a Kalüpszó szigeteként is emlegetett Gozo legalább egy kirándulás, de inkább több napos ott-tartózkodás keretében történő felkeresése nélkül. A gyönyörű nimfa, ahogy azt Homérosz az Odüsszeiában megénekelte, itt élt, a sziget egyik barlangjában. Kalüpszó hét évig tartotta fogságban varázslatával Odüsszeuszt, az eposz főhősét – már csak az a kérdés, hogy miért is akart volna innen elmenni?

A máltaiak híresek keresetlen szívélyességükről és őszinte vendégszeretetükről – talán épp ezért válik visszatérő vendéggé minden harmadik idelátogató. A szigetország emellett magas fokú és teljes körű biztonságosságáról is nevezetes.

Tovább az eredeti cikkre: Járvány után: Málta újra felpörgeti turizmusát

Vélemény, hozzászólás?