Bringával a legendák közt: Balatoni hegyek és szüzek

Bringával a legendák közt: Balatoni hegyek és szüzek olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Balaton a legvonzóbb kerékpáros túraútvonal kishazánkban, azonban ne higgyük, hogy…

A teljes cikk itt olvasható:
Bringával a legendák közt: Balatoni hegyek és szüzek

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Balaton a legvonzóbb kerékpáros túraútvonal kishazánkban, azonban ne higgyük, hogy nem tartogat újabb és újabb izgalmas élményeket a bringázók számára. A BalatonBike365.hu weboldal és a BB365 applikáció, a magyar tenger körüli bringaútról több helyen lekanyarodva, számos kitérő úton vezeti a kerékpárosokat eddig akár ismeretlen túrákra. És a Balaton nem csupán mesés helyeivel vonzza a látogatókat, de legendás történetek is övezik. 

A Balaton északi részén található egy több, mint 30 méter hosszú és 10 méter mély üreg, ahova földi halandók be sem juthatnak. Nem is lenne kellemes, hisz’ a forró napokban is fagyos és jeges a barlang, frappánsan Jégbarlang is a neve, ahol a nép ajkán született történet szerint sárkányok is éltek. A hatalmas, mitikus lényeket pedig ki más, mint Sárkányölő Szent György győzte le, akiről a nevét kapta a Szent György-hegy. Egy másik történet szerint a Sárkány-lik lakója egy termetes sárkány volt, aki évente egy-egy szép szűz leányt követelt magának. Mígcsak egyszer elmaradt a sárkány, senki sem tudta, mi történt vele. Addig-addig tanakodtak a környékbeliek, míg be nem lopakodtak a barlangba és látták, hogy a sárkány nagyon beteg. S hogy miért, miért nem, az emberek megsajnálták az óriás gyíkot, ápolgatták, gyógyítgatták. Mikor a sárkány felépült, azzal köszönte meg az emberek jótettét, hogy letett a szűzlányokról, s így békésen éltek egymás mellett. A sárkány végül a barlangban pusztult el és abban a pillanatban, amint kilehelte lelkét, a barlang csupa jéggé változott.

A következő legendával nem megyünk nagyon messze, csupán a Badacsonyig. Újabb hegy tehát és egy újabb leány, ezúttal azonban egy lángoló szerelmes történet, ami arra az időre nyúlik vissza, amikor a Badacsony még aktív tűzhányó volt. A hegy ura pedig egy balzsamos nyári délutánon meglátott a vízben egy gyönyörű leányt és szíve azonnal lángra gyúlt. A csodaszép sellő fel-fel bukkant a habokból, vidáman úszkált és pancsolt, majd újból eltűnt a hullámok között. Amikor lemerült a víz alá, a hegy ura utána vetette magát akkora csobbanással, hogy a felfröccsenő víz kioltotta a vulkánt. Így most minden veszély nélkül bringázhatunk arra, és tegyük is, mert érdemes a környéket bejárni.

A BalatonBike365 is elvezet a Szent György-hegy és a Badacsony környékére. Érdemes ennek utána nézni az alábbi linken:
https://www.balatonbike365.hu/turautvonal/badacsonyi-orszaguti-bringakor-varazslatos-kornyeken-szurke-a

A GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben jött létre. A projekt célja, hogy az egész térségre vonatkozóan átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és háttértelepüléseket egyaránt.

Tovább az eredeti cikkre: Bringával a legendák közt: Balatoni hegyek és szüzek

Vélemény, hozzászólás?