A Vaterán is jól pörögnek a tévében látott kincsek

A Vaterán is jól pörögnek a tévében látott kincsek olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Néhány hete műkincsekkel és gyűjtői ritkaságokkal foglalkozó tévéműsorral jelentkezik az egyik…

A teljes cikk itt olvasható:
A Vaterán is jól pörögnek a tévében látott kincsek

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Néhány hete műkincsekkel és gyűjtői ritkaságokkal foglalkozó tévéműsorral jelentkezik az egyik hazai tévécsatorna minden hétköznap este: ennek adásaiban olyan régi tárgyakra licitálnak régiségszakértők és műtárgykereskedők, amelyekhez hasonló relikviák a Vaterán is elérhetők. A piactér a legérdekesebb tévés licitek kapcsán vizsgálta meg a releváns kategóriák online aukciós trendjeit.

A leggyakrabban használt keresőkifejezések változásaiból a Vateránál is érzékelhető, hogy január vége óta a TV2 kereskedelmi tévécsatornán a klasszikus műkincsek mellett a hétköznapi felhasználók gyűjtői termékeivel is foglalkozó műsor jelentkezik minden hétköznap este. Az online piactér megvizsgálta, hogy a Kincsvadászok című műsorban felbukkant egyes relikviákhoz hasonló “kincsek” hogyan teljesítettek a Vatera online közösségében az elmúlt 24 hónapban.

A hetvenes-nyolcvanas években gyártott szovjet pedálos Moszkvics egy jó állapotúra felújított példányát a műsorban 205 ezer forintért ütötték le, míg a Vaterán január végén 200 ezerért talált gazdára egy hasonló gyerekautó – ugyanakkor hasonló, ugyancsak retró pedálos járművek jellemzően százezer forint alatti áron kelnek el a piactéren, emellett sokan kereskednek alkatrészeikkel is.

A hatvanas-hetvenes évekből származó gyári munkavédelmi plakátok kollekcióját 180 ezer forintért szerette volna a tévéműsor licitjén értékesíteni tulajdonosa, végül 70 ezer forinttal gazdagabban térhetett haza. A Vaterán egy 1936-os Dreher promóciós naptár, illetve a Kőbányai Sörgyárak egy régi plakátja az utóbbi két év rekordere, ezek egyaránt száz-százezer forintért keltek el, míg egy Orion hőpalackot hirdető poszter 80 ezer forintért. Jóval magasabb áron találnak gazdára a régi rendszámok a piactéren: egy már nem használatos, kék diplomata rendszám 300 ezer forint feletti összeget fizetett egy vásárló, egy régi rendőrautó rendszáma pedig 135 ezer forintot ért meg tavaly télen egy másik felhasználónak.

Több porcelán étkészlet és más dísztárgy bukkant fel a tévés liciten, így nem meglepő, hogy ezek a Vaterán is népszerűek: tavaly egy hatszemélyes, hibátlan Zsolnay Pompadour II étkészletet másfélmillió forintért, egy évvel korábban egy ugyancsak hatszemélyes Viktória-mintás Herendi-készletet 1,25 millió forintért vettek meg. Zsolnay-porcelánból készült vázákat, falidíszeket 300 ezer és 400 ezer forint körüli áron ütöttek le, de egy antik kuglófsütő is 230 ezer forint feletti összeget ért meg egy licitálónak.

Az eredetileg tervezett húszezer forinthoz képest tízszeres áron kelt el a műsorban egy 1976-os, ismeretlen festő által készített csendélete – ez az ár a Vaterán is reális a hasonló években készült, farostra készült olajfestmények árainak vizsgálata alapján. Az utóbbi két év rekordere egy 420 ezer forintért elkelt Szász Endre festmény, de például Bartos Endre egy őszi csendélete néhány hete 375 ezer forintért talált gazdára a piactéren.

Az egyik adásban 40 ezer forintot ért meg egy 1900-as évek környékéről származó antik játéképítőkocka-készlet a licitálóknak, míg a Vaterán nem ritkák a több százezer forintért leütött gyűjtői játékok sem. Néhány hónapja 600 ezer forint feletti áron találtak gazdára BHG gyártmányú bakelit lendkerekes játékautók, de a lemezárugyári játékok jó állapotú példányaiért is megadnak a gyűjtők két-háromszázezer forintot.

Dekorációnak szánt régi vezetékes telefonkészüléket érdemes a Vaterán keresni: a műsorban egy 1987-es, antik jellegű készülék csupán 11 ezer forintért kelt el, ennél magasabb áron – 20-60 ezer forintért – a piactéren is csak a jóval régebbi, például 1930-as, 1960-as évekből származó példányok találnak gazdára. Két éve 86 ezer forintért kelt el egy Zsolnay-porcelán tárcsával szerelt ritkaság, 150 ezer forintot viszont telefonfülkékből fennmaradt nyilvános készülékek értek meg a gyűjtőknek. Tehát aki feldobná otthonát vagy üzletét egy retro telefonkészülékkel, jó eséllyel olcsón talál megoldást a Vaterán.

Ötmillió forintot szeretett volna kérni tulajdonosa egy antik öngyújtóért, amely a családi legendárium szerint Rejtő Jenő tulajdona volt – ezt a műsor szakértői az alapos vizsgálatot követően cáfolták. A Vaterán sem kelt el ilyen jelentős összegért még öngyújtó, jellemzően 20-30 ezer forintért kelnek el a régi példányok. Például egy második világháborús, Horthy Miklós arcképével ellátott példány is 35 ezer forintot ért meg egy vásárlónak.

A műtárgyak, régiségek vagy gyűjtői ritkaságok világával még csak ismerkedők, illetve a családi relikviáknak új gazdát keresők számára egyaránt segítséget jelent, hogy a közösségi piacterekkel ellentétben a Vatera négyszintű biztonsági rendszere jelentős védelmet kínál mind az eladók, mind a vevők számára. Az ellenőrzött eladók, az eladók értékelési rendszere és a csalófigyelő algoritmusok mellett a Biztonságos Vásárlás Program védi a vásárlókat. Ez utóbbi keretében meghatározott feltételek teljesülése esetén maximum 100 ezer forintos pénzvisszafizetési garanciát kínál a Vatera arra az esetre, ha a vevő vagy licitáló egyáltalán nem, vagy pedig nem az elvárható minőségben kapná meg a terméket.

A A Vaterán is jól pörögnek a tévében látott kincsek bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: A Vaterán is jól pörögnek a tévében látott kincsek

Vélemény, hozzászólás?