Virágzó díszcserjék, melyek kora tavasszal pompáznak

Virágzó díszcserjék, melyek kora tavasszal pompáznak olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A hosszú szürke tél után felüdülést jelentenek az egyre kellemesebb nappalok,…

A teljes cikk itt olvasható:
Virágzó díszcserjék, melyek kora tavasszal pompáznak

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A hosszú szürke tél után felüdülést jelentenek az egyre kellemesebb nappalok, amikor egyre több időt tölthetünk a természetbe is. Az első tavaszi hagymás virágok mellett éledeznek a fák és a cserjék is, melyek közül nem egy ilyenkor pompázik igazán.

Ha szeretnénk a kertünkbe vidámságot csempészni, érdemes kora tavasszal virágzó cserjéket is ültetnünk, melyek már a lombfakadás előtt díszítenek. Cikkünk további részében, ehhez adunk néhány ötletet. 

További kertészkedéssel kapcsolatos ötleteink a Maiotthon.hu weboldalon olvashatók! Lássuk, melyek a legszebb tavasszal virágzó cserjék!

Kerti aranyfa vagy aranycserje

A kerti aranyfa vagy aranycserje (Forsythia intermedia) felálló ágrendszerű évelő cserje, melyet a köznyelvben tévesen aranyesőnek neveznek.

Léteznek kisebb kertbe való alacsony, valamint csüngő aranyfa változatok is, a közös bennük, hogy kora tavasszal díszítenek élénksárga virágaikkal, melyek a rügyfakadás előtt nyílnak és sűrűn borítják az ágakat.

A virágzás után a növény zöld levélzetével díszít, alkalmas nyírott és nyíratlan sövény kialakítására, de ültethetjük cserjecsoportba, vagy szoliterként is.

Magnólia 

A liliomfa (Magnolia) bokros növekedésű cserje, melynek lombhullató és örökzöld fajai is léteznek. Különleges szépségük, látványos virágzásuk miatt szoliterként ültetjük őket. A köznyelvben gyakran tulipánfának nevezik, ez az elnevezés azonban nem helytálló mivel a tulipánfa elnevezés egy teljesen más növényt takar.

A liliomfa a megfelelő talajba és fekvésbe ültetve, különlegesen szép dísze lehet a kertünknek. Ha szeretünk kísérletezni, akkor megpróbálkozhatunk a magnólia szaporításával is, mely bujtással, dugványozással és magról is történhet.

Téli jázmin

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) Észak-Kínában őshonos, alacsony termetű, csüngő ágrendszerű, kúszó növekedésű cserje, melyet támaszték segítségével, kb. egy ember magasságáig futtathatunk fel.

Értékes dísznövény, mivel még lombfakadás előtt, korán február végén, tavasz elején hozza sárga virágait, melyek elborítják ágrendszerét. Levélzetét apró, hosszúkás, világoszöld levelek alkotják. Alkalmas alacsony sövény kialakítására, valamint rézsűk beültetésére is.

Japánbirs

A japánbirs (Chaenomeles japonica) kb. 1,5 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, melyet szinte áthatolhatatlan, sűrű ágrendszer alkot. Fehér, barackszínű, rózsaszín vagy piros virágai a lombozatot megelőzően borítják díszbe a növényt. 

Az említett lombozatot, kerekded, kissé hosszúkás, nem túl nagyméretű üde zöld levelek alkotják. Később sárga színű, kicsi almára hasonlító termést is hoz, melyek a levelek lehullása után is ékesítik a növényt.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adunk, további kertészkedéssel kapcsolatos ötleteinket a Mai Otthon Magazin, kertészkedés rovatában találod. 

Tovább az eredeti cikkre: Virágzó díszcserjék, melyek kora tavasszal pompáznak

Vélemény, hozzászólás?