Taiwan Dox 2022 – Tajvani Dokumentumfilm Napok

Taiwan Dox 2022 – Tajvani Dokumentumfilm Napok olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Végre megint Taiwan Dox! / Taiwan Dox here again! Vírus és háború……

A teljes cikk itt olvasható:
Taiwan Dox 2022 – Tajvani Dokumentumfilm Napok

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Végre megint Taiwan Dox! / Taiwan Dox here again!

Vírus és háború… De Tajvan csak úszik az óceán közepén, sajátos világával, titkaival, csodáival, rendkívüli lakóival. Üdvözölhetjük őket ismerősként megint, s kicsit ismét közelebb, beljebb kerülhetünk hozzájuk, világukba a Corvin mozi estéin 2022. december 2-án és 3-án, a hatodik Taivan Dox fesztiválon, a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány közösen rendezett eseményén. Idén 5 filmet láthatunk, a szokásos minőségben, a szokásos feltételekkel: mandarin nyelven, magyar és angol felirattal, a vetítést követő rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetéssel. A belépés most is ingyenes!

December első hétvégéjén jön a Taiwan Dox

A tajvani filmeké a főszerep a Corvin moziban december 2-án és 3-án. A Yankees dobójaként sztárrá vált tajvani baseball-játékosról szóló sportfilm, a tajvani kamasz-sorsokat bemutató alkotás, a tajvaniak és a tenger kapcsolatáról szóló természetfilm, történelmi témájú és sámánizmussal foglalkozó dokumentumfilmek állnak az idei Taiwan Dox fókuszában. 

A Taiwan Dox  kétnapos vetítés-sorozattal célozza meg keleti filmeket kedvelő közönséget a Corvin Moziban. A sajátos történelmi múlttal és bonyolult nemzeti és etnikai összetétellel rendelkező Tajvan filmművészete igen sokszínű. A fesztiválra beválogatott dokumentumfilmek idén is olyan változatos témákat járnak körül, mint a különleges emberi sorsok, a történelemmel terhelt múlt, a hagyományőrzés vagy a szigetországot körülvevő természeti erők.  

Az eseményt december 2-án, pénteken 20.00 órakor a Tajpej Képviseleti Iroda magyarországi vezetője, Liu Shih-chung nyitja meg.  A hivatalos megnyitó egy különleges film vetítésével kezdődik: a Bálna-sziget című film alkotói – LIAO Hong-ji, a tengerről szóló irodalmi művek szerzője és Ray CHIN víz alatti fotós arra vállalkoznak, hogy bemutassák a szigetországon élő emberek tengerrel kapcsolatos politikai, történelmi és vallási indíttatású hiedelmeit, félelmeit. Az alkotók célja, hogy a nézők megértsék a tajvaniak és a tenger közötti kapcsolatot. 

A bemutató után beszélgetést is szerveznek, amelynek résztvevője Stőhr Lóránt, filmkritikus, filmtörténész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója. 

Szombaton 16.00 órától indulnak a vetítések a Corvin Mozi Jávor termében. A 2022-es Álmok örvénye című film a tajvani őslakosok sámánista rítusairól, sámánizmussal kapcsolatos hiedelmeiről szól. A rendező, SU Hung-en, – aki maga is nehéz időszakot élt meg és problémái orvoslásában sámán segítségét is kérte –  arra keresi a választ, hogy ezek a rítusok hoznak-e a megsebzett lelkeknek gyógyulást?

A vetítést követően Bagi Judit, sinológus, az MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteményének munkatársa és Füredi Zoltán, vizuális és kulturális antropológus, orientalista, dokumentumfilmes beszélgetnek a témáról.

Szombaton 18.15-től a  Teenagerek és a Térj haza! című rövidfilmeket vetítik egy blokkban. Előbbi a tajvani Yunlin megyében, hagyományos kínai udvarházban, anheyuanban nevelkedő fiatalok életét mutatja be. Olyan kamaszok sorsát láthatja a néző, akik megszokták, hogy egészen fiatal koruktól magukról gondoskodnak. A rendező-producer,  LIN Yu-en  filmjében azt vizsgálja, hogy milyen sors vár a jövőben a még kamaszként munkába álló és családot alapító fiataloknak a gyerekeire. 

A Térj haza! című film a szecsuáni szülővárosát 1949-ben elhagyó és Tajvanra költöző kínai férfi és tajvani felesége történetét mutatja be, akik negyven évet éltek le együtt egy katonai irányítás alatt lévő faluban,  ahol mindvégig a helyi ruhagyárban dolgoztak. Aztán a gyár bezárt, az emberek lassan elköltöztek, ám a Duan házaspár maradt. Emlékeiket és mindennapjaikat örökítette meg unokájuk, DUAN Pei-yao ebben a filmben.

A rövidfilmes blokkot egy izgalmas beszélgetés követi Salát Gergely, sinológus, műfordító, egyetemi oktatóval és a Térj haza! rendezőjével, aki online jelentkezik be a fesztiválra. 

19.00 órakor Stőhr Lóránt és Robert Ru-Shou Chen: A kortárs tajvani filmművészet című könyvének bemutatója lesz. A Gondolat Kiadónál megjelent kötet az ázsiai szigetország mozgóképkultúrájának sokszínűségét mutatja be jeles tajvani és nemzetközi filmkritikusok, filmteoretikusok tanulmányain keresztül ad körképet a kiemelkedő sikereket elért tajvani alkotókról, valamint kulturális és filmtörténeti szempontból izgalmas tudnivalókról. 

A beszélgetésen, amit Komlósi Orsolya, a Taiwan Dox kurátora vezet, Stőhr Lóránt vesz részt.

A Taiwan Dox-ot a Még egy dobás: Chien-Ming Wang története című dokumentumfilm zárja szombat este. A film rendezője, Frank W. Chen a New York Yankees első és egyetlen tajvani játékosa, a számos címet birtokló, nagy tiszteletnek örvendő tajvani büszkeség, Chien-Ming Wang nemzetközi ikon felemelkedését és bukását követi nyomon, amint végtelen rehabilitációs programokon és hosszú, otthonától távol töltött időn keresztül visszaküzdi magát a Major League-be.  

A szervezők – a  Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány hatodik alkalommal rendezik meg közösen a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. Az ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb 5 tajvani dokumentumfilmjét mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik.  Az előadásokra ingyenes jegyet kell váltani a mozi pénztárában. Minden filmet rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követ.

Program+Infók:

http://palantirfilm.hu/taiwan-dox-2022-tajvani-dokumentumfilm-napok/

Jegyek:

https://corvinmozi.hu/programok/taiwan-dox-2022

Tovább az eredeti cikkre: Taiwan Dox 2022 – Tajvani Dokumentumfilm Napok

Vélemény, hozzászólás?