Megszületett Salvador Allende Gossens, Dél-Amerika első szabadon választott elnöke. (114 éve)

Megszületett Salvador Allende Gossens, Dél-Amerika első szabadon választott elnöke. (114 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

1970 és 1973 között a Chilei Köztársaság és Dél-Amerika első szabadon…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Salvador Allende Gossens, Dél-Amerika első szabadon választott elnöke. (114 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: 1970 és 1973 között a Chilei Köztársaság és Dél-Amerika első szabadon megválasztott, szocialista elnöke volt.

Valparaisóban született.

Egy szocialistákból, kommunistákból, liberálisokból és kereszténydemokrata szakadárokból alakult népfrontos koalíció, a Népi Egység (Unidad Popular) jelöltje volt. A kongresszusban a megválasztásához szükséges szavazatokat alkotmányos garanciával biztosította a demokratikus jogállam – sajtó-, gyülekezési és oktatási szabadság – fenntartására. Chile nyomasztó gazdasági problémái miatt szociális reformokat hajtott végre, valamint a bányaipar és a bankok államosítása mellett döntött, a külföldi befolyás alól szerette volna kivonni a gazdaságot. Erre válaszul az Amerikai Egyesült Államok leállította a gazdasági segítséget, ezzel egyidejűleg zuhant a réz világpiaci ára és sztrájkba kezdtek a szállítmányozási vállalkozók. Allende megbuktatását a CIA több mint 8 000 000 dollárral pénzelte.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Salvador Allende Gossens, Dél-Amerika első szabadon választott elnöke. (114 éve)

Vélemény, hozzászólás?