Megszületett Harriet Beecher Stowe amerikai írónő, aki a rabszolgaság ellen emelt szót (Tamás bátya kunyhója). (211 éve)

Megszületett Harriet Beecher Stowe amerikai írónő, aki a rabszolgaság ellen emelt szót (Tamás bátya kunyhója). (211 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

A „Tamás bátya kunyhója, avagy a négerek élete Észak-Amerikai rabszolgatartó államaiban”…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Harriet Beecher Stowe amerikai írónő, aki a rabszolgaság ellen emelt szót (Tamás bátya kunyhója). (211 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: A „Tamás bátya kunyhója, avagy a négerek élete Észak-Amerikai rabszolgatartó államaiban” 1852. 03. 12-én jelent meg. Először folytatásokban közölték egy rabszolgaság-ellenes újságban, majd könyvben is kiadták, és azonnal bestseller lett. 1852-ben 300 000 példányt adtak el egyedül az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában pedig 1852-ben tizenkétszer adták ki a könyvet. Nemcsak a rabszolgatartás túlkapásairól szól a regény, hanem a rabszolgatartó déli államok önzésével és az északi államok közömbösségével szembeni vádirat. A mű a személyükben jogtalan néger rabszolgák tipikus sorsát ábrázolja, akiket – tekintet nélkül a családi kötődésekre – eladhatnak. Tamás bátya, urának leghűségesebb szolgája, életútján mutatja be az írónő a négerekkel szembeni különböző bánásmódokat. Ábrázolása szemléletes, néhol valószínűtlen. Egyes jelenetei Charles Dickens elbeszélő stílusára emlékeztetnek, más epizódok folytatját a XIX. századi nőregények hagyományait. Amikor a rabszolgatartás hívei cáfolták a regény mondanivalóját, az írónő kiadta a „Kulcs a Tamás bátya kunyhójához” című szociográfiai művét.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Harriet Beecher Stowe amerikai írónő, aki a rabszolgaság ellen emelt szót (Tamás bátya kunyhója). (211 éve)

Vélemény, hozzászólás?