Meghalt Németh Kálmán szobrászművész, faszobrász, restaurátor, a hazai restaurátorképzés megalapozója. (43 éve)

Meghalt Németh Kálmán szobrászművész, faszobrász, restaurátor, a hazai restaurátorképzés megalapozója. (43 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

A háború borzalmai mélyen érintették, alkotásai a békére, a hazaszeretetre, az…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Németh Kálmán szobrászművész, faszobrász, restaurátor, a hazai restaurátorképzés megalapozója. (43 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: A háború borzalmai mélyen érintették, alkotásai a békére, a hazaszeretetre, az emberségre intenek. Politikai nézetei nem illettek a szocialista kultúrpolitikai elképzelésekbe, nyugdíjazásakor, 1965-ben, engedélyeztek egyhetes kiállítást műveiből az Iparművészeti Múzeum aulájában, a nagy érdeklődés miatt kiállítást három hónapig meghosszabbították, tizenhétezren tekintették meg a munkáit. 4 műve a Magyar Nemzeti Galéria raktárában található meg. 1947-től a Szépművészeti Múzeum középkori és a barokk szobrait restaurálta, melyek a háború alatt súlyos károkat szenvedtek. Számos hamisítást derített ki, ugyanakkor néhány ismeretlen eredeti alkotást is felfedezett. Több mint húsz éven át a Szépművészeti Múzeum restaurátora volt. 1962–1965 között iskolát hozott létre a jövő restaurátorainak, ő fektette le a restaurátorképzés alapjait Magyarországon. Halála után utcát, iskolát neveztek el róla, Fót Város Önkormányzata díszpolgári címet adományozott neki, házát, kertjét és a képzőművészeti alkotásokat 1978-ban Fót Nagyközség Tanácsára hagyta azzal a feltétellel, hogy azt megőrzik és múzeumként üzemeltetik.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Németh Kálmán szobrászművész, faszobrász, restaurátor, a hazai restaurátorképzés megalapozója. (43 éve)

Vélemény, hozzászólás?