Legalább havi százezer forint hiányzik a magyarok zsebéből

Legalább havi százezer forint hiányzik a magyarok zsebéből olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A magyarok 33 százaléka állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, ugyanakkor…

A teljes cikk itt olvasható:
Legalább havi százezer forint hiányzik a magyarok zsebéből

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A magyarok 33 százaléka állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, ugyanakkor a válaszadók kétharmadának hiányos a családi kasszája – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából. A kényelmes élethez ez a hiány havi szinten a többségnek (34%) mintegy 100.000 forintot jelent. A közeljövőben hitelt tervezők 11 százaléka éppen a közös bevételek és kiadások egyensúlyban tartása miatt venné igénybe valamelyik pénzintézet segítségét.

A többség számára a közös kassza feltétele, hogy a pár a bevételeik legnagyobb részének elköltéséről egyeztessen egymással, de csupán a magyarok 37%-a gondolja úgy, hogy ez akkor valósul meg, ha minden bevételük közös számlára érkezik és közösen is használják azt fel. Külön számlája a legtöbbeknek van, azonban a közös háztartásban élő párok alig több mint harmada (35%) fér hozzá kölcsönösen egymás számlájához, továbbá harmaduk rendelkezik közös bankszámlával. Elég általános vélekedés ugyanis, hogy úgy is lehet közös kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös (81%). Ugyanakkor a közös bankszámlával rendelkező párok túlnyomó többsége (93%) úgy gondolja, hogy könnyebb átlátni a család pénzügyeit, ha közös a bankszámla.

Hiányos családi kassza

A magyarok 33%-a állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből. Ugyanakkor a válaszadók kétharmadának hiányos a családi kasszája. Ez a hiány havi szinten a többségnek (34%) mintegy 100.000 forintot jelent – ennyi kellene még pluszban a kényelmes élethez. A hiány ellenére a válaszadók fele támogat rendszeresen nem a háztartásában élő családtagot anyagilag. Ők átlagosan havi 33.000 forintot fordítanak rokonok támogatására.

Ki hogy érez, ha pénzről van szó?

Érdekes adat, hogy a férfiak kisebbnek érzékelik a különbséget a párjuk és a saját jövedelmük között, mint fordítva. A nők átlagosan 42%-kal magasabbnak gondolják a partnerük fizetését az övékénél, míg a férfiak szerint csak 19%-kal keresnek kevesebbet náluk a nők.

Az állandó kiadásokat (rezsi, élelmiszer stb.) a legtöbben közösen tartott pénzből finanszírozzák. Ugyanakkor azoknál a pároknál, ahol nincs ilyen rendszer, a férfiak inkább hajlamosak azt gondolni, hogy ők a családfenntartók és ők fizetik a kiadások nagyrészét, míg a nők egy sokkal kiegyenlítettebb viszonyról számolnak be.

Pénzt adni a párjának és pénzt kapni a párjától körülbelül a válaszadók fele szokott, de a nők esetében inkább jellemző (61%), hogy valamilyen rendszerességgel pénzt kapnak a partnerüktől. Úgy tűnik, hogy a pénz elfogadása a partnertől a válaszadók nagyobb részét (63%) nem feszélyezi.

Talán nem meglepő módon a legtöbb konfliktus a pénz miatt azok között a párok között van, akik nem jönnek ki a jövedelmükből (76%), de a hitelt felvenni szándékozók is sokat vitatkoznak a pénzügyeik miatt (63%).

A Legalább havi százezer forint hiányzik a magyarok zsebéből bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Legalább havi százezer forint hiányzik a magyarok zsebéből

Vélemény, hozzászólás?