Kollár-Klemencz: Zene az erdőből, zene az Öreg Bandától

Kollár-Klemencz: Zene az erdőből, zene az Öreg Bandától olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

a Kollár-Klemencz Kamarazenekar találkozása az Öreg Bandával vendégfellépő: az újhartyáni Sváb…

A teljes cikk itt olvasható:
Kollár-Klemencz: Zene az erdőből, zene az Öreg Bandától

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • a Kollár-Klemencz Kamarazenekar találkozása az Öreg Bandával
  • vendégfellépő: az újhartyáni Sváb Parti Zenekar
  • április 4., hétfő, 19 óra – MOMKult

Milyen az, mikor a múlt és a jelen találkozik a zenében? Mikor megidéződnek az ősök, és együtt zenél az Öreg Banda a Kollár-Klemencz Kamarazenekarral, és a sváb felmenők hagyatéka a színpadon teljesedik ki. A Kamarazenekar személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalai és az Öreg Banda utódzenekara, az újhartyáni Sváb Parti Zenekar együtt zenél a színpadon. Zene az erdőből és zene a múltból április 4-én a MOMKultban.

A Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertjei személyes és intim hangvételűek, a természet szeretete és jelenléte itt is meghatározó, amelyet a fellépő zenészek és az akusztikus hangzás még hitelesebbé tesz. Az április 4-i koncert különlegessége, hogy au újhartyáni Sváb Parti Zenekar a saját tradicionális sváb dalok eljátszása mellett beszáll a Kamarazenekar dalaiba, és fordítva is; a Kamarazenekar is csatlakozik a sváb dalok eljátszásához, egyedi eklektikus hangzást kölcsönözve.

Az Ég az erdő című új Kollár-Klemencz album (CD formában)  2020 őszén látott napvilágot, a dalszerző-énekes-író 2008-ban elindult szólólemezek negyedik darabjaként. Személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalok a természetből, az erdő közepén élő alkotótól és vonós zenekarától. Az új lemez dalai ösvényeket taposnak ki a mindennapjainkon, amelyeken elindulva közelebb visznek elveszített ártatlanságunkhoz.

„Soha semmi nem érdekelt annyira, hogy csak azt az egyet csináljam. Talán mégis egyetlen dolog: menni az erdőben, bele a sűrűbe, a messzeségbe árkon-bokron át, mindig csak beljebb és beljebb” – vallja Kollár-Klemencz László, dalai az erdő mélyéről érkeznek.

Az újhartyáni Sváb Parti Zenekar 1980 óta zenél együtt, mára már kibővülve fiatal helyi zenészekkel. Céljuk Újhartyán település német nemzetiségi zenei hagyományainak átörökítése. A 20. század hagyományos fúvós zenéjét Újhartyánban három zekekar alkotta. Az ő példájukat követve tovább játsszák a polkát, keringőt, marsot, hopszot. A zenekar fontos része Újhartyán kulturális életének, fellépnek önálló műsorral, kísérik a nemzetiségi tánccsoportokat. Az elmúlt év ősze óta szívesen vesznek részt Kollár-Klemencz László Öreg Banda könyvének bemutatóján, az Öreg Banda zenei örökösének tartják magukat.

További információ: https://momkult.hu/programok/zene-az-erdobol-zene-az-oreg-bandatol/

Tovább az eredeti cikkre: Kollár-Klemencz: Zene az erdőből, zene az Öreg Bandától

Vélemény, hozzászólás?