Hogyan védekezzünk a tűz alattomos társa ellen? – Füstelvezetés biztonságosan

Hogyan védekezzünk a tűz alattomos társa ellen? – Füstelvezetés biztonságosan olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Egy épülettűz esetén, legtöbbször nem maga a tűz a legveszélyesebb, hanem…

A teljes cikk itt olvasható:
Hogyan védekezzünk a tűz alattomos társa ellen? – Füstelvezetés biztonságosan

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Egy épülettűz esetén, legtöbbször nem maga a tűz a legveszélyesebb, hanem a minden esetben velejáró füst. Ugyan maga a tűz is veszélyes, mégis a legtöbb tragédiát az ilyenkor felszabaduló mérgező gázok gőzök, illetve apró szemcseméretű korom és aeroszolok, azaz a füst okozza.

Amikor a komplex tűzvédelemről beszélünk, sokszor háttérbe szorulhat a füstelvezetés kérdése, pedig a modern technikai megoldásoknak köszönhetően, ma már erre is találunk biztonságos és hatékony megoldást.

A tűzvédelmi rendszer kiegészítése

Egy tűz esetén, a jól karbantartott tűzvédelmi rendszerek teszik a dolgukat. Jeleznek, automatikusan elindítanak különféle tűzvédelmi rendszereket vagy berendezéseket, automata tűz oltását végeznek, illetve értesítik az illetékes hatóságokat. Az egy épületben már meglévő tűzvédelmi rendszereket, mindenképp érdemes kiegészíteni hő- és füstelvezető rendszerrel – ha még nem került volna ilyen rendszer kiépítésre -annak érdekében, hogy egy vészhelyzet esetén, a lehető legkisebb személyi sérülés, illetve anyagi kár történjen, illetve hogy segítsük a tűzoltóság munkáját is. Mindezen célok eléréséhez, minél korábban és minél hamarabb kell megkezdeni az égés során keletkező hőnek és füstnek a csökkentését, a keletkezés helyén, valamint annak lehetséges terjedési útvonalain.

A hő- és füstelvezető rendszer elsődleges célja az, hogy biztosítsuk a menekülési útvonalakat, hogy azok, füstmentesek maradjanak legalább a menekítés idejére (így biztosítva a bent tartózkodó személyek szabadtérbe jutását.)

A hő- és füstelvezető rendszer másodlagos célja, az épülettartó- és segédszerkezeteire ható tűzterhelés hatásának csökkentése.

A hő- és füstelvezető rendszer fontos szerepet játszik továbbá a berendezések védelmében is, hiszen a hőelvezetés, nagymértékben késlelteti/lassítja a tűz tovább terjedését, amivel hatékonyan támogatja a tűzoltási folyamatot, azaz a tűzoltók munkáját.
Összességében a hő- és füstelvezető rendszerek segítségével biztonságot növelve, hatékonyabban és kisebb kár kockázatával kezelhetjük az épületekben keletkezett tűzeseteket.

A füstelvezetés kiépítése

Egy hő- és füstelvezető rendszert, két különböző módon lehet kiépíteni, telepíteni.

Az un. gravitációs elvezetés esetén, az épület homlokzatán vagy tetőfelületén, a rendszer automatikusan nyit ki előre meghatározott (kiszámított) légelvezető és legbevezető felületeteket (ezek lehetnek pl. üstelvezető ablakok, zsaluk vagy kupolák), amik a természetes légáramlás segítségével elvezetik a felfelé szálló meleg levegőt és a füstöt.
A gépi hő- és füstelvezetés során, a légáramlást mesterségesen hozzák létre, egy beépített elszívó és befújó légtechnikai eszközzel (magyarán ventilátorok) segítségével. Így mesterségesen szívják (vezetik) el a keletkezett hőt és füstöt, illetve pótolják a szükséges friss levegőt.

A hő- és füstelvezető rendszer telepítését mindenképp tapasztalt szakemberekkel végeztessük el. A SMARTme szakképzett csapata nem csak biztonságosan telepíti a rendszereket, de az évente szükséges kötelező karbantartásokat is szakszerűen elvégzik. Továbbá a 0-24 órás ügyeleti rendszerrével, a munka elvégeztével sem hagyja magára ügyfeleit. A nap 24 órájában, az év minden napján elérhető telefonszámukon nem csak a hibabejelentéseket fogadják, de az esetlegesen felmerülő kérdésekre is készséggel válaszolnak.

Tovább az eredeti cikkre: Hogyan védekezzünk a tűz alattomos társa ellen? – Füstelvezetés biztonságosan

Vélemény, hozzászólás?