Így válassz növényeket kis nappaliba!

Így válassz növényeket kis nappaliba! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A kisméretű nappali berendezése és a szobanövények tartása nem egyszerű feladat.…

A teljes cikk itt olvasható:
Így válassz növényeket kis nappaliba!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • A kisméretű nappali berendezése és a szobanövények tartása nem egyszerű feladat. Cikkünkben ehhez adunk ötleteket!

A kis nappali berendezése igencsak nehéz lehet, hisz egyszerre kell megoldanunk, hogy elegendő ülőhely legyen a család számára, elférjenek a tárolásra szolgáló bútoraink, biztosított legyen a kényelmes átjárás a berendezési tárgyak között, a szoba pedig ne keltsen zsúfolt hatást.

A szobanövények tartásának hazánkban régóta tartó hagyománya van, így a kis nappali berendezése során kedvenc növényeink számára is helyet kell találnunk. Nagyban megkönnyítjük a dolgunkat azzal, ha eleve kisebb termetű szobanövényekben gondolkodunk.

Az olyan termetes szobanövények, mint a könnyezőpálma, az aranypálma, a legyezőpálma, a szeldeltlevelű filodendron, a szobafikusz és a lantlevelű fikusz nagy helyet igényelnek, szépségük csak úgy tud igazán érvényesülni, ha egy tágas szobában helyezzük el őket.

Egy kisméretű nappaliban nagyon zsúfolt hatást keltenek, ráadásul akadályozhatnak minket a mozgásban, ha épp kerülgetni kell őket. Joggal merül fel a kérdés, ha ezeket a szobanövényeket nem választhatjuk, melyek azok, amelyeket igen?

Ha ragaszkodunk a pálmákhoz, akkor vásárolhatunk gyompálmát, melyet egészen kiscserepű kiszerelésben is megvásárolhatunk. A klasszikus szobanövények közül, a rákvirágból és az anyósnyelvből szintén elérhetők kisebb fajták is.

A calathea és marantha fajok szintén jó választást jelentenek, ezek látványos leveleikkel díszítenek és igazán egzotikus hatást keltenek. A különféle bromélia fajok, mint amilyen a guzmánia, a pikkelyvirág, a szakállbromélia nem kevésbé mutatósak, és ugyancsak kevés helyet igényelnek. 

Választhatunk csüngő szobanövényeket is, melyeket függesztett cserépbe, vagy hagyományos kaspóba is ültethetünk. Az olyan klasszikus csüngő szobanövények, mint a szobai futóka, a kúszó filodendron, vagy a pletyka, nagyon szépen mutatnak és a gondozásuk is egyszerű.

Ha igazán szűkén vagyunk a helynek, akkor érdemes alternatív szobanövény tartási módszereken is elgondolkodni, ilyen például a florárium, amikor egy kicsi üvegedénybe ültetünk kistermetű növényeket, valamint a házilag készített zöldfal is, mely nagyon sok növény elhelyezésére alkalmas, anélkül, hogy a szoba hasznosítható alapterületét csökkentenénk.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adunk a szobanövények kiválasztásához. Sikeres szobakertészkedést kívánunk!

Kép forrása: Dreamstime.com

Tovább az eredeti cikkre: Így válassz növényeket kis nappaliba!

Vélemény, hozzászólás?