Így kampányolhatnak a pártok az RTL Klubon és a közmédiában

Így kampányolhatnak a pártok az RTL Klubon és a közmédiában olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Az RTL Klubon 39 perc 10 másodperc, míg a közmédia legnagyobb…

A teljes cikk itt olvasható:
Így kampányolhatnak a pártok az RTL Klubon és a közmédiában

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Az RTL Klubon 39 perc 10 másodperc, míg a közmédia legnagyobb éves átlagos közönségarányú médiaszolgáltatásában 78 perc 20 másodperc jut az országgyűlési választási kampányban egy-egy jelölőszervezetnek politikai hirdetésekre az NVB döntése szerint.

Jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítését célzó politikai reklám a választási kampányban a televízióban, rádióban jelenik meg. A választási eljárásról szóló törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltatók nem kötelesek ilyen jellegű politikai reklámot sugározni, de ezt vállalhatják. A jogszabály szerint amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris (televíziós és rádiós) médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt kötelesek közölni a NVB-vel.

A nem közszolgálati médiaszolgáltatóknak február 12-én 16 óráig volt lehetőségük ilyen bejelentést tenni, a határidőig mindössze egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett be: a Magyar RTL Televízió Zrt., amely 300 percben jelölte meg a közzététel összes időtartamát, ebből 235 percet a pártlistát állító jelölőszervezeteknek, 65 percet pedig a nemzetiségi listát állító jelölőszervezeteknek kívánt biztosítani.

Az NVB szerdai döntése alapján a listát állító hat párt, illetve pártszövetség – DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd, Fidesz-KDNP, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Megoldás Mozgalom, Mi Hazánk Mozgalom és Normális Élet Pártja – egyenként 39 perc 10 másodperc műsoridőre jogosult az RTL Klub műsorában – írja beszámolójában az MTI.

A 12, országos nemzetiségi listát állító jelölőszervezet egyenként 5 perc 25 másodperc időtartamban jogosult közzétenni politikai reklámját a Magyar RTL Televízió Zrt. által nyújtott RTL Klub elnevezésű országos lineáris médiaszolgáltatásban.

A választási eljárásról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselők választásának kampányában a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjait, közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére.

 

A választási eljárásról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselők általános választását megelőző kampányidőszakban a pártlistát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló időtartam 470 perc. A jelölőszervezetek rendelkezésére álló időtartamot az egyes pártlisták között egyenlő arányban kell felosztani.

Az NVB által jogerősen nyilvántartásba vett pártlisták száma hat, vagyis a hat pártlistát állító jelölőszervezet pártlistánként 78 perc 20 másodperc időtartamban teheti közzé politikai reklámját a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. legnagyobb éves átlagos közönségarányú médiaszolgáltatásában.

A nemzetiségi listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló időtartam 130 perc. Nemzetiségi listát állító jelölőszervezet listánként 10 perc 50 másodperc időtartamban jogosult közzétenni politikai reklámját a Duna Médiaszolgáltató Zrt. legnagyobb éves átlagos közönségarányú médiaszolgáltatásában.

A Így kampányolhatnak a pártok az RTL Klubon és a közmédiában bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Így kampányolhatnak a pártok az RTL Klubon és a közmédiában

Vélemény, hozzászólás?