ALEXANDER SITKOVETSKY ÉS AZ ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR

ALEXANDER SITKOVETSKY ÉS AZ ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

május 9., hétfő, 19.30 – Zeneakadémia, Nagyterem Kulturális összefonódások és egymásra…

A teljes cikk itt olvasható:
ALEXANDER SITKOVETSKY ÉS AZ ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

május 9., hétfő, 19.30 – Zeneakadémia, Nagyterem

Kulturális összefonódások és egymásra hatások járják át Alexander Sitkovetsky és az Anima Musicae Kamarazenekar osztrák-magyar műsorát. Alexander Sitkovetsky brit hegedűművész a világ vezető zenekarainak, többek között a londoni Royal Philharmonic, a London Mozart Players, a berlini Konzerthaus Orchestra, a Moszkvai Kamarazenekar, a BBC Concert Orchestra állandó vendége. A május 9-i koncerten Dohnányi, Haydn, Brahms és Bartók művei hangzanak el a Zeneakadémián.

Kulturális összefonódások és egymásra hatások járják át Alexander Sitkovetsky és az Anima Musicae Kamarazenekar osztrák-magyar műsorát. A fiatal Dohnányi Brahms stílusának hatása alatt írta szerenádját, míg Brahms a magyar nép szeretetének művészi jelképeként saját anyanyelvünkön szólított meg minket. Épp a népzenekutató Bartók Béla ösztönzésére született meg a Magyar táncok forrásaira vonatkozó első alapvető tanulmány, amely azok népies eredetét igyekszik beazonosítani. Haydn, aki szintén kiválóan ismerte és szerette a korabeli népies műzenét és cigányzenét, Eszterházát a korabeli magaskultúra egyik olyan centrumává tette, melynek ragyogása egész Európát bevilágította. Alexander Sitkovetsky, akinek egy kritikus szerint „olyan hegedűs tradíció áll a háta mögött, amelyet napjainkban ritkán hallani”, a legnagyobb kamarazenekarok és szimfonikus zenekarok élén szerepel vendégként szerte a világban. A brit hegedűművész Moszkvában született nagyhírű zenei családban. Első zenekari szólóestjét nyolcévesen adta, ugyanebben az évben bekerült a londoni Yehudi Menuhin Iskolába, ahol a névadó mesterrel több alkalommal is felléphetett. A világ vezető zenekarainak, többek között a londoni Royal Philharmonic, a London Mozart Players, a berlini Konzerthaus Orchestra, a Moszkvai Kamarazenekar, a BBC Concert Orchestra állandó vendége.

Elkötelezett kamarazenészként a Sitkovetsky Piano Trio alapítója, amellyel többek között a londoni Wigmore Hallban, az amszterdami Concertgebouwban és a New York-i Carnegie Hallban is felléptek már. 2011 óta a Julia Fischer által alapított vonósnégyes tagja.

Műsor:

Dohnányi: C-dúr szerenád, op. 10

Haydn: A-dúr („Melk”) hegedűverseny, Hob. VIIa:3

Brahms: Magyar táncok, WoO 1 – válogatás

Bartók: Divertimento, BB 118

Közreműködik:

Alexander Sitkovetsky (hegedű)

Anima Musicae Kamarazenekar (művészeti vezető: G. Horváth László)

Rendező:

Anima Musicae Kamarazenekar

További információ:

https://koncert.zeneakademia.hu/mindenprogram/2022-05-09-alexander-sitkovetsky-es-az-anima-musicae-kamarazenekar-10507

https://www.jegy.hu/program/orokseg-alexander-sitkovetsky-es-az-anima-musicae-kamarazenekar-126826/743942

Tovább az eredeti cikkre: ALEXANDER SITKOVETSKY ÉS AZ ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR

Vélemény, hozzászólás?