ID. DR. BÉRES JÓZSEFRE EMLÉKEZÜNK 

ID. DR. BÉRES JÓZSEFRE EMLÉKEZÜNK  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Február 7-én lenne 102 éves a Béres Csepp feltalálója 1920. február…

A teljes cikk itt olvasható:
ID. DR. BÉRES JÓZSEFRE EMLÉKEZÜNK 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Február 7-én lenne 102 éves a Béres Csepp feltalálója

1920. február 7-én, 102 évvel ezelőtt született id. dr. Béres József, a Béres Csepp feltalálója. A magyar tudománytörténet azon szereplői közé tartozik, akit már életében legendává emelt az emberek széles körének megbecsülése és tisztelete. Rendkívüli elhivatottsága, megalkuvást nem ismerő becsületes kitartása, haza- és emberszeretete nemzeti példaképpé nemesítette alakját. 

Éppen 50 évvel ezelőtt, 1972-ben alkotta meg a létfontosságú nyomelemeket komplex formában tartalmazó készítményét. Úttörő felismeréseit, újszerű nézeteit azonban a kor tudományos képviselői értetlenül, féltékenyen és elutasítóan fogadták. Kuruzslónak kiáltották ki, bűnvádi eljárást indítottak ellene. Sok üldöztetést kellett elviselnie, míg a rendszerváltást követően munkája révbe érhetett. A Béres Részvénytársaság 1989-es megalapítását követően a készítmény hatalmas erővel robbant a köztudatba, a vállalat következetes munkája pedig meghozta a hivatalos elfogadást és elismerést is. A Béres Cseppet 2000-ben gyógyszerként engedélyezték, 2013-ban az elsők között került a hungarikumok sorába. 

Id. dr. Béres József 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, 2002-ben Magyarország legrangosabb tudományos elismerésével, a Széchenyi-díjjal tüntették ki. Életművét a Magyar Örökség részeként tartják számon, nevét intézmények, utcák, terek viselik, életútját könyvek, dokumentumfilmek, színdarabok, televíziós játék- és mozifilm is feldolgozta.

Id. dr. Béres József emberi nagysága is példaadó, életének üzenete: az élet és az emberek szeretete, megbecsülése rendkívül fontos példa a ma emberének. 

Február 5-én Kisvárdán a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete koszorúzással emlékezett rá. Az ünnepségen, melyet az ismeretterjesztő társaság székhelyét befogadó Várday István Városi Könyvtár falán elhelyezett Béres József domborműves emléktáblájánál tartottak, részt vett a város vezetése és a Béres család tagjai is.

Tovább az eredeti cikkre: ID. DR. BÉRES JÓZSEFRE EMLÉKEZÜNK 

Vélemény, hozzászólás?