Életkorok perspektívái Bereczki Kata festészetében

Életkorok perspektívái Bereczki Kata festészetében olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

November 2-án új tárlat nyílik a Bényi Galériában, mely válogatás bemutatja…

A teljes cikk itt olvasható:
Életkorok perspektívái Bereczki Kata festészetében

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

November 2-án új tárlat nyílik a Bényi Galériában, mely válogatás bemutatja a retro korszak és a jelen történelmi utalásait, tárgykultúráját és időbeli jellegzetességeit, ám ezúttal az életkorok sajátosságain keresztül. Bereczki Kata Szép idők című kiállítása arra emlékeztet, hogy minden életkornak van valamilyen szépsége, amire érdemes visszatekinteni. 

„Azok voltak ám az igazán szép idők!” – Gyakran ezekkel a mondatokkal emlékszünk vissza számunkra kedves életszakaszokra. Nosztalgikus hangulatban idézzük vissza gyermekkorunkat, majd fiatal-felnőtt éveinket. Később pedig a fiatalabbak tekintenek tisztelettel az idősek megélt szépségeire. Mindezek az élet részei, és társadalmi szinten is egyre inkább dolgozunk azon, hogy a szorongásainkat feloldjuk, hogy megoldásokat találjunk a problémáinkra. Bereczki Kata festményeire jellemző a könnyed hangulat, az, hogy jó érzés közöttük lenni, mert könnyű hozzájuk kapcsolódni, mégis mélyebb tartalmak is kirajzolódnak bennük, mivel lényegi jelenségeket ragadnak meg az emberi élet megélt időszakaiból. A Bényi Galériában bemutatott válogatás vegyíti a retro korszak és a jelen történelmi utalásait, tárgykultúráját és időbeli jellegzetességeit, ám ezúttal az életkorok sajátosságain keresztül figyelhetjük meg azokat. A kiállítótérben három egymást követő életszakasz – a gyermekkor, a fiatal felnőttkor és az időskor – jelenik meg, és a festmények tulajdonképpen egy idővonalat képeznek a galéria falain.

Szép idők című kiállítás arra emlékeztet minket, hogy minden életkornak van valamilyen szépsége, amire érdemes akár egy kis nosztalgiával vagy humorral visszatekinteni. Az emlékek az eltelt idő által meg is szépülhetnek. A múltból kiragadott képkockák már nem őrzik a feszültséget, a fáradságot vagy a nehézségeket, hiszen ezek által a személyes történetek idilli közege, előnyös beállítása és a kedves tárgyak maradnak fenn. – jellemezte Sipos Tünde kurátor, művészettörténész a tárlatot.

A kiállítás megnyitójára november 2-án 18:00 órakor kerül sor Bereczki Kata festő és Sipos Tünde kurátor személyes részvételével, továbbá a Maison Aux Pois – Tokaj elegáns arca borválogatásával koccinthat a közönség.

Bereczki Kata 2011-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen festőművész szakon. Szakmájában aktívan, hivatásszerűen tevékenykedik, számos belföldi és külföldi kiállításon vett részt, több elismerésekben részesült, és festményei megtalálhatóak több magán- vagy közgyűjteményben. Festészetében kívülálló megfigyelőként lép fel, dokumentál és kiemel, ezzel szabad teret biztosítva az asszociációk számára. Szereplőinek arcnélkülisége hangsúlyozza az általánosságot, az eseményeket pedig mindenkiévé teszi. Egyértelmű, kontúr nélküli színfoltok akril technikával a vásznon. Redukált figurák egy közelebbről nem meghatározott térben. A látványt homogén színfoltokká alakítja. Igénye van arra, hogy a kép a narratívumtól függetlenül önálló vizuális élményként is értelmezhető legyen, illetve, hogy a narratívát olyan képi formák hordozzák, amik könnyen felismerhetők és jól megjegyezhetők. Képeivel arra emlékeztet, hogy mindannyian nagyon hasonló dolgokat élünk át. Olyan hétköznapi jeleneteket is ábrázol, amelyek szinte mindannyiunk életében előfordulnak, amelyek mindenkinek megvannak a családi fotóalbumban, csak éppen más szereplőkkel. Célja, hogy a komponált jelenetek mögé egész történeteket lehessen képzelni.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2023. november 2. és 24. között a Bényi Galéria nyitvatartási idejében.

Tovább az eredeti cikkre: Életkorok perspektívái Bereczki Kata festészetében

Vélemény, hozzászólás?