CALL-Action: A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

CALL-Action: A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Évente kb. 10.000 tonna hulladék érkezik Ukrajnából és Romániából a Tiszán,…

A teljes cikk itt olvasható:
CALL-Action: A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Évente kb. 10.000 tonna hulladék érkezik Ukrajnából és Romániából a Tiszán, amelynek fő oka a megfelelő hulladékkezelési rendszerek hiánya a felvízi országokban. A hulladékmentesítésben élen járó Tiszai PET Kupa és a Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata most arra szövetkeztek, hogy Kárpátalján, a probléma forrásánál közösen tegyenek lépéseket. Ezért hívták életre a CALL-Action programot, amelynek keretében hulladékgazdálkodási fejlesztéseket és folyótisztítási akciókat hajtanak végre Kárpátalján. 

„A CALL-Action program két évében kárpátaljai vállalkozók bevonásával, legalább 690 tonna szelektív hulladék összegyűjtésével, válogatásával és hasznosításával szeretnénk követendő példát mutatni és legalább 120.000, a Tisza mentén élő ember életfeltételén javítani.” – foglalta össze a két éves projekt főbb célkitűzéseit számokban Bitter Zsuzsanna, a program koordinátora. „A Diageo anyagi támogatást, a PET Kupa gyakorlati szakértelmet és megvalósítást ad a projekthez.” – tette hozzá a szakember

A forrásvidéken szükséges a beavatkozás

Kárpátalján a hulladékszállítás nehézkessége vagy a szétszóródott falvakban ennek teljes hiánya miatt körülbelül hárommillió tonna kezeletlen szemét halmozódott fel, miközben annak jelentős százaléka újrahasznosítható lenne. A hulladék jelentősen szennyezi a mellékfolyókat és a Tiszát, amelynek folyásiránya Magyarországra hozza a szemetet, hazánkban is jelentős természeti károkat okozva. 

Hogyan segíti a CALL-Action program a probléma megoldását? A projekt célja, hogy támogassa a szelektív hulladékgyűjtést Kárpátalján, növelje a lakossági szelektív hulladék begyűjtésének arányát, és az újrahasznosítás hatékonyságát. A projekt kétéves periódusban működik, összetett folyamatot takar és három lépcsőből tevődik össze. 

A projekt első lépcsőfoka a hulladékgyűjtési kapacitás növelése. Ennek keretében szelektív hulladékgyűjtő pontokat hoznak létre, fejlesztik a szelektív hulladékgyűjtést az iskolákban, köztes hulladékfeldolgozó pontokat hoznak létre és modernizálják a hulladékszállító járműveket. A második lépés a hulladékfeldolgozási kapacitás növelése, amely a már létező telepek infrastruktúrájának és eszközeinek fejlesztését jelenti. A projekt harmadik lépcsőfoka a folyótisztítás, amelynek keretében bevált és innovatív módszerekkel gyűjtik össze a folyókban összegyűlt szemetet a Tisza vízgyűjtő területén. Ilyen módszer például a Borzsa folyón létesített szitka, amelynek hálós rendszere a folyón úszó hulladékot fogja fel, ezt kiemelve megakadályozható, hogy a Tiszába kerüljön. A folyóból kitermelt hulladék jó része PET-palack, amely így újrahasznosításra kerülhet. A régióban ezen túl előadásokkal, oktatási programokkal kívánják felhívni az emberek figyelmét a megfelelő hulladékgyűjtésre és az újrahasznosítás jelentőségére.

A CALL-Action program első lépései

„A CALL-Action programban kulcsszerepet kapnak a PET Kupa ungvári és beregszászi szakmai partnerei, akik Kárpátalján több éve tevékenykednek a lakossági szelektív hulladék begyűjtésében és feldolgozásában. Az általunk biztosított anyagi támogatásából az együttműködés első lépései során bővült az ő eszközparkjuk és immáron egy anyagszállításra alkalmas FORD Transit típusú kisbusz, illetve egy Mercedes-Benz motor is segíti a hulladék nagyobb arányú és szakszerű szállítását.”  – emelte ki az első lépéseket Ábrahám Gergely, a Diageo európai partner országok vállalati kapcsolataiért felelős vezetője

A felszereltség bővítése során egy Steinbock Boss NH-20 típusú targonca is beszerzésre került, mely segítségével a bálázott hulladékot már nem kézi erővel, hanem gépesítve lehet mozgatni, ezzel is segítve a begyűjtött hulladék telephelyi logisztikáját.

A Diageo munkatársai is beszálltak a folyótisztításba

Április végén a Diageo és a PET Kupa Dinnyéshát közelében közösen takarítottak ki egy erősen szennyezett ártéri területet: 100 zsáknyi, azaz nagyjából 600 kilogramm hulladék gyűlt össze, melyet még aznap együtt szelektáltak a PET Kupa kiskörei Folyómentő Központjában. 

A CALL-Action projektről és az április végi hulladékgyűjtő programról készült videós összefoglaló mindenki számára elérhető.

Tovább az eredeti cikkre: CALL-Action: A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

Vélemény, hozzászólás?