#StopFinning

#StopFinning olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A cápauszony-kereskedelem továbbra is engedélyezett az EU-ban Bár már régóta világos,…

A teljes cikk itt olvasható:
#StopFinning

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A cápauszony-kereskedelem továbbra is engedélyezett az EU-ban

Bár már régóta világos, hogy a cápák mennyire fontosak a tengeri ökoszisztémák számára, az EU még mindig pénzt keres a cápauszonyokon– méghozzá nagy összegeket! A „Stop Finning – Stop the Trade” című uniós polgári kezdeményezés a cápauszony-kereskedelem azonnali beszüntetését szorgalmazza az EU-ban. 2022. január végéig a kezdeményezésnek pár napja maradt arra, hogy összegyűjtse az uniós polgárok egymillió szavazatát, ami egy sikeres uniós polgári kezdeményezéshez szükséges. Siker esetén politikai folyamat indul, amelynek végén az EU Bizottságának foglalkoznia kell a hatályos jogszabályok megváltoztatásával. A probléma óriási – minden évben több millió cápa pusztul el az emberek által, gyakran csak az uszonyaik miatt. Az EU-ból 3 ország is a világ 20 legnagyobb cápahalászó nemzete közé tartozik.

A világ óceánjai számára oly’ fontos állatok populációi azonban hanyatlóban vannak – a mélytengeri cápák állománya 70%-kal esett vissza az 1970-es évek óta. Meddig fogunk még elfogadni egy olyan vadászatot, amely arra szolgál, hogy az állatok uszonyából tekintélyes és drága leves legyen? Sürgősen véget kell vetni a cápauszony-kereskedelemnek! A világ óceánjaiban számos ökoszisztéma függ a stabil cápapopulációktól. Az uniós polgári kezdeményezés követeléséhez már több mint 400 ezer állampolgár csatlakozott.

 

A STOP FINNING – STOP THE TRADE-ről

A STOP FINNING – STOP THE TRADE (www.stop-finning-eu.org) európai polgári kezdeményezés a cápauszony-kereskedelem beszüntetésére szólít fel Európában. A kezdeményezést Nils Kluger (Stop Finning Germany) és Alex Cornelissen (Sea Shepherd Global) képviseli, és több mint 70 környezetvédelmi és állatjóléti szervezet támogatja. Az Európai Parlament megfelelő törvénymódosításához Európa-szerte gyűjtik a szavazatokat. További információ: www.stop-finning eu.org

Háttér-információ

Az EU-ban a cápauszony-szerzés legkegyetlenebb módja – az úgynevezett uszonyos leválasztás – hivatalosan már tiltva van. Az uszonyvágás azt jelenti, hogy egy halászhajó fedélzetén levágják a cápák uszonyait, és magát a cápát visszadobják a vízbe. Ezzel rakteret takarítanak meg, és csak a jövedelmező uszonyokat viszik partra. Az EU-ban ennek megakadályozására 2013 óta érvényben van egy szabályozás, amely szerint a kifogott cápákat az uszonyaikkal együtt kell partra vinni. A remélt siker azonban nem valósult meg: bár a fogási számok kezdetben csökkentek, egy idő után gyorsan visszaálltak.

Ezt mutatja például az Atlanti-óceán legtöbbet fogott fajának, a kékcápának az egyedszáma. A számok kezdetben visszaestek, de már 2016-ban ismét elérték az elképzelhetetlen 53 ezer tonnát, ami még magasabb, mint 2013-ban. Ehhez járul még a be nem jelentett esetek és az elhallgatások nagy száma. A cápauszony-szállítmányoknál ugyanis gyakran nincs dokumentálva, hogy hol fogták ki a cápát, milyen fajról van szó vagy, hogy legálisan fogták-e ki. Azután, hogy az uszonyok piacra kerülnek, senki sem számolhat velük. Így a múltban a cápauszony-szállítmányokban, többnyire véletlenül, védett fajokat is felfedeztek újra és újra, még Európában is.

Tovább az eredeti cikkre: #StopFinning

Vélemény, hozzászólás?