Bemutatták Verdi Nabucco című operáját, majd ugyenezen a napon, 51 év múlva mutatták be Falstaff című operáját. (180 éve)

Bemutatták Verdi Nabucco című operáját, majd ugyenezen a napon, 51 év múlva mutatták be Falstaff című operáját. (180 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

A milánói Scalában mutatták be Giuseppe Verdi Nabucco című négyfelvonásos operáját,…

A teljes cikk itt olvasható:
Bemutatták Verdi Nabucco című operáját, majd ugyenezen a napon, 51 év múlva mutatták be Falstaff című operáját. (180 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: A milánói Scalában mutatták be Giuseppe Verdi Nabucco című négyfelvonásos operáját, majd 51 év múlva, 1893-ban szintén ezen a napon, ugyanitt mutatták be a Falstaff című háromfelvonásos vígoperáját.

Születésikori neve: Joseph Fortunin François Verdi.

Az opera műfaját zenedrámává fejlesztette az áriák, duettek és a kardalok összekapcsolódásával. Szakítva a hagyományokkal, a zenekart alárendelte a kifejező, átélt éneklésnek, amely a szereplők jellemét és érzéseit tükrözi. 1842-ben mutatták be első nagy sikerét, a „Nabuccó”-t. 1844-ben az „Ernani”, 1847-ben a „Macbeth” került bemutatásra. Az 1851-ben írt „Rigoletto” és az 1859-es „Álarcosbál” című operáinak szövegét az osztrák cenzúra miatt meg kellett változtatnia. Korai műveit az Olaszország egységesítéséért és a szabadságért vívott harc támogatásaként értelmezte a közönség. 1867-ben mutatták be a „Don Carlos”, 1871-ben az „Aida” című operáját. A William Shakespeare drámáiból írt két utolsó alkotását, az „Othelló” című operát (1886) és a „Falstaff” című vígoperát (1992) tekintik a legkiemelkedőbb műveinek.

Tovább az eredeti cikkre: Bemutatták Verdi Nabucco című operáját, majd ugyenezen a napon, 51 év múlva mutatták be Falstaff című operáját. (180 éve)

Vélemény, hozzászólás?