Az intézményi befektetők a legnagyobb nyertesei az azonnali Bitcoin ETF-ek megjelenésének

Az intézményi befektetők a legnagyobb nyertesei az azonnali Bitcoin ETF-ek megjelenésének olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 11 Bitcoin ETF bejegyzését…

A teljes cikk itt olvasható:
Az intézményi befektetők a legnagyobb nyertesei az azonnali Bitcoin ETF-ek megjelenésének

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 11 Bitcoin ETF bejegyzését hagyta jóvá 2024 januárjában. A döntés hatalmas előrelépésnek számít abban a folyamatban, amely során a digitális pénzügyi eszközök beépülnek a jelenleg legelfogadottabbnak tartott, hagyományos pénzügyi eszközök világába. Az új azonnali Bitcoin ETF-ekkel lehetővé válik a Bitcoinnal történő kereskedés a hagyományos tőzsdéken is.

A tőzsdén kereskedett alapok, vagyis ETF-ek, olyan befektetési eszközök, amelyekkel nyomon követhető egy, az alapok mögött álló pénzügyi eszköz, vagy eszközcsoport pénzügyi teljesítménye – tulajdonképpen valósidejű árképzéssel könnyítik meg a tőzsdei kereskedést. A határidős ETF-ekkel ellentétben – amelyek az eszközeik értékét olyan szerződésekre alapítják, amelyek egy adott kriptovaluta jövőbeli árára spekulálnak – az azonnal ETF-ek közvetlenül a mögöttes eszközbe fektetnek be, így közvetlenül lekövetik annak piaci mozgását.

Az, hogy az Egyesült Államokban jóváhagyták az azonnal Bitcoin ETF-ek bejegyzését, hatalmas előrelépést jelent a kriptoeszközök elfogadottsága szempontjából, hiszen a világ legnagyobb gazdaságában válik lehetővé a hagyományos piacokon kereskedő egyéni és szakmai befektetők számára, hogy Bitcoinba fektessék a pénzüket. Az azonnali ETF egyedülálló módon egyesíti az ismert ETF-ek előnyeit a kriptovaluták izgalmas, ugyanakkor kimondottan kockázatosnak vélt világával.

A SEC 2024 januárjában az alábbi azonnali Bitcoin ETF-ek bejegyzését hagyta jóvá: ARK 21 Shares Bitcoin ETF (NYSE:ARKB); Bitwise Bitcoin ETF (NYSE:BITB); Blackrock’s iShares Bitcoin Trust (NASDAQ:IBIT); Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (NYSE:FBTC); Franklin Bitcoin ETF (NYSE:EZBC); Grayscale Bitcoin Trust (NYSE:GBTC); Hashdex Bitcoin ETF (NYSEARCA:DEFI); Invesco Galaxy Bitcoin ETF (NYSE:BTCO); Valkyrie Bitcoin Fund (NASDAQ:BRRR); VanEck Bitcoin Trust (NYSE:HODL); WisdomTree Bitcoin Fund (NYSE:BTCW).

Bitcoin ETF-ek bizonyos országokban már korábban is működtek, de az, hogy ezek mostantól az Egyesült Államokban is szabad utat kaptak, hatalmas lendületet ad annak, hogy a hagyományos pénzügyi szférából érkező befektetők is meglássák a lehetőséget a kriptoeszközökben. Ezek az ETF-ek az intézményi befektetők számára olyan előnyöket biztosítanak, mint például a portfólióbővítés, a kockázatmegosztás, a tulajdonszerzés nélküli kereskedés és a transzparens, valósidejű árazás lehetőségét, illetve a bevetett pénzügyi rendszerekkel való kompatibilitás megteremtését.

Nagyobb piaci aktivitás közvetlen tulajdon nélkül

Az azonnali Bitcoin ETF-ek egyik legnagyobb előnye az, hogy új befektetések előtt nyitja meg az utat azáltal, hogy lehetővé teszi, hogy a befektetőknek ne kelljen közvetlenül Bitcoint birtokolniuk az ármozgást közvetlenül lekövető kereskedéshez. Ez az olyan intézményi befektetők esetében lehet igazán lényeges szempont, mint a vagyonkezelők és a privátbanki szolgáltatásokat nyújtó alapok, amelyek a digitális pénzügyi eszközök világába belépve vélhetően a passzív befektetési stratégiát részesítik előnyben. Vagyis az azonnali Bitcoin ETF egy olyan szegmens előtt nyitja meg a kapukat, amely mindeddig a befektetési politikájából eredő korlátok miatt maradt inkább távol ettől a piactól. A változás lényeges befolyással lehet a vagyonkezelők és intézményi befektetők piaci magatartására és részvételére a kriptopiacon, hiszen az Egyesült Államok pénzügyi piacát – amelynek tagjai most potenciális befektetőkké váltak – 6 billió dollárra becsülik.

Kockázatmegosztás a befektetési portfolión belül

Tekintve, hogy a Bitcoin ármozgásai kevéssé követik az olyan hagyományos pénzügyi eszközök teljesítményét, mint a részvények és a kötvények, az azonnal Bitcoin ETF-ek vonzó perspektívát kínálhatnak az intézményi befektetőknek, hiszen kriptoeszközökkel egészíthetik ki meglévő befektetési portfóliójukat, így ellensúlyozva a hagyományos piacok ingadozásait. A kockázatok mérséklése pedig növelheti a portfoliójuk eredményességét.

Transzparens árak

Azzal, hogy valósidőben képesek követni a Bitcoin árváltozásait, az azonnali ETF-ek lehetőséget nyújtanak a befektetőknek arra is, hogy a kereskedés ideje alatt pontosan nyomon követhessék a befektetéseik értékét, megtérülését. Ez megfelel a kriptopiaci szemléletnek, amely szerint a befektetési döntéseket időben és a szükséges információk birtokában érdemes meghozni. Ezen kívül, a befektetők jobb rálátást szerezhetnek a likviditást érintő piaci folyamatokra, amivel elvben a piaci volatilitás is mérsékelhető.

Hatósági felügyelet

Az, hogy a SEC jóváhagyta a felsorolt Bitcoint ETF-ek bejegyzését, olyan intézményi befektetők számára is vonzóvá tette a kriptobefektetéseket, amelyek a hagyományos tőzsdék (New York-i Értéktőzsde (NYSE) és Nasdaq) szigorú szabályai szerinti működéshez vannak hozzászokva. Ilyen formán, az azonnali Bitcoin ETF-ek hídszerepet töltenek be a hagyományos pénzügyi piacok és a digitális pénzügyi eszközök innovatív világa között. Ez ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy még több intézményi befektető jelenjen meg a kriptopiacon, ami még több tőkét vonz a piacra és még kiegyensúlyozottabbá teszi annak működését.

Tovább bővülhet a kriptopia 

A hagyományos pénzügyi eszközök és a virágzó digitális pénzügyi eszközök világainak összekapcsolásával, az azonnali ETF-ek a főbb piacokon elősegítik egy befogadóbb, diverzifikáltabb és érettebb globális pénzügyi ökoszisztéma kialakulását. Minél érettebb a digitális eszközök piaca, annál több intézményi befektetőt képes megnyerni, ami nagyobb likviditást eredményez, a piac pedig még több megbízást képes befogadni (nő a piaci mélység). A nagyobb likviditás viszont stabilabb árazáshoz és mérséklődő volatilitáshoz vezet, ezáltal hosszú távon a befektetők még szélesebb köre számára teheti vonzóvá a piacot.

Az azonnali Bitcoin ETF-ek engedélyezése az Egyesült Államokban a kriptoeszközök növekvő érettségét és egyre szélesebb körű elfogadottságát bizonyítja, ami a befektetők – különösképpen az intézményi befektetők – számára bír erős üzenettel. A változás a bővülő intézményi jelenlétnek veti meg az alapjait, lehetőséget teremt arra, hogy további kriptoeszközökre alapuló ETF-ek jelenjenek meg, így például már több határidős és azonnali Ethereum ETF megalapítása van kilátásban. Izgalmas hónapok elé néz a kriptopiac, hiszen az intézményi befektetők megélénkülő aktivitására lehet számítani 2024-ben.

Tovább az eredeti cikkre: Az intézményi befektetők a legnagyobb nyertesei az azonnali Bitcoin ETF-ek megjelenésének

Vélemény, hozzászólás?