Az év kiállítás-eseménye Pécsen – LÁTHATATLAN BOLYGÓK

Az év kiállítás-eseménye Pécsen – LÁTHATATLAN BOLYGÓK olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Megnyílt Az űr- alternatív kozmoszok című tárlat MegnyíltAZ ŰR- alternatív kozmoszokcímű…

A teljes cikk itt olvasható:
Az év kiállítás-eseménye Pécsen – LÁTHATATLAN BOLYGÓK

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Megnyílt Az űr- alternatív kozmoszok című tárlat

MegnyíltAZ ŰR- alternatív kozmoszokcímű tárlat a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában, amely több, mint 1200 négyzetméteren 65 művész mintegy 250 műalkotásán keresztül mutatja be az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát. A látogatók augusztus 28-ig lehetnek részesei a minden érzékükre ható, fotókból, videókból, tér- hang- és fényinstallációkból álló interaktív űr-élménynek.

Az ŰR – alternatív kozmoszok című tárlatot két korábbi kiállítás inspirálta: az egyik a Magyar Nemzeti Galéria Világmodellek című tárlata (2012), a másik pedig a Vasarely Múzeum megemlékezése a holdraszállásról (Holdmúzeum 1969, 2019). A két korábbi kiállításhoz képest a jelenlegi tárlathoz kifejezetten magyar alkotók munkáiból válogattak: a 2. világháború utáni időszaktól a jelenig, kimondottan a mostani kiállításra készült munkákig, középpontba helyezve az alternatív kozmoszok és valóságértelmezések tematikáját.

A kiállításról a megnyitót követően Százados László, a kiállítás főkurátora adott áttekintést: „A közgyűjteményi anyag a csillagászathoz, az űrkutatáshoz és általában a Kozmoszhoz, a Világűrhöz kötődő történelmi és kulturális, politikai és tudományos közegről is vall. Ezt a történeti magot új nézőpontok, megközelítésmódok veszik körül, amelyekhez a Dokkolás után Zsilipeken keresztül vezet az út a Megfigyelők KozmoszaA láthatatlan bolygókismeretlen naprendszerek felé vagy éppen a Domesztikált csillagképek irányába.  A tudomány és a művészet határterületeiről éppúgy válogattunk munkákat, mint olyan hétköznapi tárgyak felhasználásával létrehozott művekből, amelyek egyszerre idéznek meg kozmikus struktúrákat és emberi viszonyrendszereket.”

Fekete Valéria, a Pécsi Galériák művészeti vezetője minden korosztály számára ajánlja a kiállítást, de különösen azoknak, akik szeretnek játszani, akik szívesen kalandoznak a valóság és fikció, a tudomány és művészet határán.

Azoknak is, akik szívesen kipróbálnák, milyen érzés a negatív súlytalanság vagy küldenének magukról egy fényképet az űrből. Aki pedig további űr-élményekre vágyik, az a Zsolnay Negyed Látogatóközpontjában a VR-univerzum virtuális terében vagy a Planetáriumban teheti teljessé a sci-fi élményt.

Tovább az eredeti cikkre: Az év kiállítás-eseménye Pécsen – LÁTHATATLAN BOLYGÓK

Vélemény, hozzászólás?