Vastapssal ünnepelte a 6SZIN közönsége A Kódfejtő című előadás premierjén az alkotókat

Vastapssal ünnepelte a 6SZIN közönsége A Kódfejtő című előadás premierjén az alkotókat olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Horváth Patrícia, a darab rendezője Párizs egyik magánszínházában látta az eredeti,…

A teljes cikk itt olvasható:
Vastapssal ünnepelte a 6SZIN közönsége A Kódfejtő című előadás premierjén az alkotókat

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Horváth Patrícia, a darab rendezője Párizs egyik magánszínházában látta az eredeti, 4 Molière díjas előadást még a pandémia előtt, aztán pont a Covid kényszerű bezártsága alatt fordította le a darab szövegét. 

„Megkértük a jogokat a francia szerzőtől, és belefogtunk a darab megvalósításába a 6SZIN vezetőivel. Azonnal Simon Kornélra esett a választásunk, hiszen Turing figuráját, mintha rászabták volna, ráadásul Kornél sokszor szinkronizálja Benedict Cumberbatch-et, aki a Kódjátszma című filmben alakította Turingot” – mesélte Patrícia.  

Nem egyszerű színészileg megformálni egy ilyen autista zsenit. Simon Kornél már a film szinkronizálásakor azt érezte, bárcsak eljátszhatna egy ilyen fajsúlyú szerepet. „Három iskolába jártam gyerekként, és ahogy az szokás az új gyerekek esetében, eleinte nehezen találtam társaságra. Így sajnos tudom, milyen a külső bántásból eredő belső emigráció” – vallotta be Kornél. Az előadás másik szereplője SzárazDénes, aki három nagyon különböző karaktert formál meg: Nagy-Britannia akkori sakkbajnokát, egy huszonéves külvárosi srácot, illetve egy nyomozót, aki Turing után nyomoz homoszexualitás vétsége miatt, ám végül nagyon megszereti és sokra tartja Turingot.

Horváth Patrícia szerint „A Kódfejtő egyébként sem egy életrajzi darab, áthatja egy messze univerzálisabb gondolat arról, hogy milyen módon veszteget el a világunk csodálatos nagy tehetségeket, mert azok ilyen-olyan kirekesztő ideológiák célkeresztjébe kerülnek.  A darab szerzője, Benoit Solès, tökéletesen ráérzett arra, hogy Turing történetében nem csupán a (ma már) oly sokat emlegetett Enigma megfejtése a lényeg, hanem az, hogy miképpen tudta őt öngyilkosságba sodorni a kor, amiben élt.”

„Azt a korszakot éljük mindenhol – veszi át a szót Simon Kornél – hogy elkezdődik az alacsonyabb önérvényesítő képességgel rendelkező kisebbségek ellenséggé formálása.  Fontos azt felmutatni, hogy ez helytelen. Másrészt szemtanúi vagyunk az IT területén zajló elképesztő változásnak, nyilvánvaló, hogy ez az egész Turing fejéből pattant ki. Érdekes abba belegondolni az asztali laptopra nézve, hogy hová tart a világ a turingi vízióból kiindulva.”

További előadások a 6SZIN-ben:

Jún 11. vasárnap, 19:00

Jún 30. péntek, 19:00

Júl 20. csütörtök, 19:00

Tovább az eredeti cikkre: Vastapssal ünnepelte a 6SZIN közönsége A Kódfejtő című előadás premierjén az alkotókat

Vélemény, hozzászólás?