Természetes térhatárolók, amikkel nem lőhetsz mellé

Természetes térhatárolók, amikkel nem lőhetsz mellé olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A kerítés egy hihetetlenül praktikus eszköz, ami biztonságot és privát szférát…

A teljes cikk itt olvasható:
Természetes térhatárolók, amikkel nem lőhetsz mellé

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A kerítés egy hihetetlenül praktikus eszköz, ami biztonságot és privát szférát nyújt, miközben a telekhatárokat is kijelöli. Nem csoda, hogy ma már szinte minden magyar családi ház körül láthatjuk. 

Sajnos azonban — mint ahogy az lenni szokott — a sok-sok előny mellett szembetűnő hátrányai is vannak. Egyesek számára például igencsak nyomasztó lehet a látványa, hiszen merev, áthatolhatatlan válaszfalként működnek, amelyek sokszor inkább emlékeztetnek „börtönre”, mintsem békés menedékhelyre — pedig kertünkre inkább utóbbiként szeretnénk tekinteni.

De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy létezik egy sokkal kellemesebb látványú, a természet által inspirált megoldás, amely rendelkezik a kerítések hasznosságával, de mindeközben esztétikát és életet is lehel az otthonunkba? 

Az alternatíva ráadásul természetesebb, mint egy hagyományos kerítés, hiszen magáról a természetről van szó: a növényekről. 

A kerítések legjobb alternatívái: a sövénynövények

A sövénynövények természetes térelválasztóként való felhasználásával nemcsak tereinket határolhatjuk el környezetüktől, a szomszédoktól és az egész külvilágtól, hanem mindeközben virágzó élőhelyeket is létrehozhatunk, amelyek pezsgő, lélegző alternatívát nyújtanak a hagyományos kerítésekkel szemben.

Számtalan olyan előnnyel bírnak, amelyekkel a kerítések nem rendelkeznek:

  • Esztétikus: A növények, legyenek azok akár sövények, bokrok vagy fák, természetes szépséget és vizuális vonzerőt kölcsönöznek az otthonnak, a háznak és a kertnek is, így az hívogatóbbá és kellemesebbé válik a vendégeink és a családunk számára is. A növények ráadásul jóval érdekesebbek, mint a steril kerítések, hiszen az évszakokkal együtt változnak és folyamatosan más-más színben tündökölnek.
  • Környezetbarát: A növények sokkal többet tesznek a környezetért, mint a kerítések, hiszen ők maguk a természet: oxigént termelnek, szén-dioxidot kötnek meg, élőhelyet biztosítanak a helyi vadvilág számára — és még a talajerózió csökkentésében is segíthetnek.
  • Hang- és szélfogó: A sűrűn beültetett növények hatékony hangfogóként működhetnek, tompítva a forgalom vagy a járókelők, szomszédok zaját. Emellett szélvédett helyet is nyújtanak, megfelelő védelmet nyújtva ezzel például a viharok ellen.
  • Hőmérsékletszabályozó: A megfelelő helyre ültetett növények nyáron árnyékot adhatnak, csökkentve a kerti hőmérsékletet, ami hatással lehet a ház hőmérsékletére is — közvetett módon tehát csökkentheti a légkondicionáló szükségességét, illetve az áramszámlát.
  • Privát szférát nyújt: A kerítésekhez hasonlóan a sűrű növényzet is biztosíthatja a magánéletet, a privát teret — de ezt jóval puhább, esztétikusabb, természetesebb módon teszi.

Egy természetet kedvelő, hobbi- vagy profi kertésznek nem kérdés, hogy melyik a jobb megoldás — de vajon milyen növényeket jelent ez pontosan?

Melyek azok a természetes térhatárolók, amikkel nem lőhetsz mellé?

Olyan növényt érdemes választani, ami kevés gondozással is beéri, jól alakítható és formálható, valamint télen is takarást biztosít, tehát örökzöld.

Az egyik ilyen népszerű sövénynövény a mirtuszlonc, amely gömbölyded bokorként, aprócska szoliterként, vagy akár magas sövényként is nagyszerűen megállja a helyét.

Egy másik nagyszerű növény a magyal, amit télen különösen kedvelünk, hiszen ősszel élénkvörös színű bogyós terméseket hoz, amelyek akár tavaszig is megmaradhatnak, ezzel játékos színeket varázsolva a kertbe.

Idehaza rendkívül népszerűek még a smaragdtuják, amelyek bár kétségtelenül szépek, de sajnos újabban tömegével pusztulnak ki, ezért célszerű kerülni az ültetésüket. Helyette inkább a leylandi ciprus ültetését ajánljuk, amelynek külleme nagyon hasonló az előbb említett tujafajtához, ám természetes ellenségek és kártevők híján nem fenyegeti őket az a veszély, hogy egyik napról a másikra kipusztulnak vagy elszáradnak.

A sövénynövények tehát rendkívül jó alternatívái lehetnek a steril kerítéseknek, amennyiben az a cél, hogy életet leheljünk kertünkbe, és akár télen is színekben gazdag kültér várjon minket haza. Erre a három legalkalmasabb növény a leylandi ciprus, a magyal és a mirtuszlonc. Ha bizonytalan vagy a döntésben és jól jönne némi szakértői tanács, fordulj a Budai Kertcentrumhoz, ahol hosszú évek tapasztalata áll munkatársaink mögött. És a legjobb, ha sikerült döntened rőlünk be is szerezheted a választott növényeket!

Képek forrása: 

pexels.com

Tovább az eredeti cikkre: Természetes térhatárolók, amikkel nem lőhetsz mellé

Vélemény, hozzászólás?