Rekordközeli negyedév az ingatlanpiacon

Rekordközeli negyedév az ingatlanpiacon olvasható a mmonline.hu weboldalán.

2022 márciusában, országosan 14 548 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 108 milliárd forint…

A teljes cikk itt olvasható:
Rekordközeli negyedév az ingatlanpiacon

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

2022 márciusában, országosan 14 548 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 108 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – derül ki a Duna House adataiból.

A Duna House becslése szerint még mindig emelkedő szakaszában van az ingatlanpiac, amit a márciusi megvalósult 14 548 darab adásvétel is mutat. A lakóingatlanpiaci forgalom így az előző hónaphoz, februárhoz, képest több mint 5%-os további bővülést, az előző éves rekord márciushoz képest is csak 7%-os elmaradást jelent. A 2022-es év első negyedévben összesen így 39 156 tranzakció zajlott Magyarországon, amely az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése, a tavalyi felfokozott érdeklődés melletti évkezdettől is csak 5%-kal maradt el. A Duna House piaci tapasztalatai alapján a hitelkamatok drágulása és az otthonteremtési kedvezmények még biztos kihasználása miatt sokan előre hozzák ingatlan vásárlásukat. Az adásvételek számát az erős befektetői aktivitás is erősíti, hiszen sokan fordulnak az ingatlanpiac felé ebben a bizonytalanabb és kiszámíthatatlanabb gazdasági környezetben.

A jelzáloghitel piac a lakáspiaccal együtt bővült, március hónapban a Duna House Pénzügyek adatai alapján 108 milliárd forintos volumen becsülhető, ami 4%-os növekedést mutat februárhoz és 3%-osat az előző év márciusi adatához képest. 2022 első negyedévében így minden hónapban 100 milliárd forint felett zárt a piac. Negyedéves tekintetben ez az MNB tényadatai és a márciusi DH becslés alapján 320 milliárd forintot jelent, amely 37%-os emelkedés mutat 2021 első negyedévéhez képest. Márciusban a piaci tapasztalatok alapján a hitelfolyósításnál is erősebben bővült a beadások száma, így várhatóan a következő hónapokban is nagyon erős hitelpiaci számok érkeznek majd.

A Rekordközeli negyedév az ingatlanpiacon bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Rekordközeli negyedév az ingatlanpiacon

Vélemény, hozzászólás?