A Bridgestone hiperhatékony gumiabroncsot fejleszt a Mercedes-Benz VISION EQXX számára

A Bridgestone hiperhatékony gumiabroncsot fejleszt a Mercedes-Benz VISION EQXX számára olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Mercedes-Benz AG a Bridgestone-t választotta a Mercedes Benz VISION EQXX…

A teljes cikk itt olvasható:
A Bridgestone hiperhatékony gumiabroncsot fejleszt a Mercedes-Benz VISION EQXX számára

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Mercedes-Benz AG a Bridgestone-t választotta a Mercedes Benz VISION EQXX névre hallgató, technológiai programjának gumiabroncs-fejlesztő partneréül. A futurisztikus elektromos jármű a Mercedes válasza az EV-k hatékonyabbá tételére és az elektromos hatótávolság új szintre emelésére. A Bridgestone mérnökei a Mercedes-Benzzel együttműködve olyan egyedi tervezésű gumiabroncsokat hoztak létre, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a jármű hatékonysága és ezáltal hatótávolsága egyetlen feltöltéssel 1000 kilométerre nőjön. Az említett távot a jármű a németországi Sindelfingenből a franciaországi Cassis-ig egyetlen töltéssel tette meg, 8,7 kWh/100 kilométeres energiafogyasztással. 

Rendkívül alacsony gördülési ellenállás és optimalizált kialakítás 

A Bridgestone egyedi Turanza Eco gumiabroncsokat tervezett, amelyek ötvözik a szabadalmaztatott és könnyű ENLITEN, valamint ologic technológiát. Az ENLITEN akár 20%-kal csökkenti a gumiabroncs gördülési ellenállását és súlyát, az ologic pedig ennek érdekében a gumiabroncs nagy átmérőjével, az aerodinamikai ellenállás minimalizálásával, és keskeny szélességével növeli az akkumulátor hatótávolságát.

A Mercedes-Benz aerodinamikai részlegével együttműködve a gumiabroncs optimalizált oldalfallal és olyan gumiabroncs-szerkezettel rendelkezik, amely illeszkedik a 20 colos, kovácsolt magnézium keréktárcsákra szerelt burkolathoz, jelentősen javítva az abroncs aerodinamikáját.

Virtuális abroncsfejlesztés

A gumiabroncsokat a Bridgestone virtuális abroncsmodellezési és szimulációs technológiáinak felhasználásával fejlesztették ki, amely lehetővé teszi a gumiabroncs különböző körülmények közötti teljesítményének mérését, mielőtt fizikailag is létrehoznák. A virtuális abroncsfejlesztés által kínált nagyobb rugalmasság, valamint a fejlesztési idő rövidülése is lehetővé teszi a Bridgestone számára, hogy egy adott abroncs sokkal több változatát teszteljék, köszönhetően annak a sebességnek, amellyel az abroncs digitális ikerpárjának módosítása és azonnali tesztelése megtörténhet. A virtuális abroncsfejlesztés emellett számos környezetvédelmi előnnyel jár, mivel mind a természeti erőforrások felhasználása, mind a kipufogógáz-kibocsátás csökken, köszönhetően a kevesebb legyártandó és tesztelendő prototípusnak.

A Mercedes-Benz VISION EQXX Bridgestone Turanza Eco gumiabroncsokkal szerelve

Sikeres társfejlesztés

A projektben való együttműködés megalapozza az elektromos járművek gumiabroncsainak jövőjét, amely a vállalatok közös elképzelésén alapul.

Emilio Tiberio, a Bridgestone EMIA műveleti igazgatója és technológiai vezetője elmondta: „A Bridgestone büszke arra, hogy hosszú távú partnerével közösen fejlesztette ki a megfelelő gumiabroncsokat egy ilyen innovatív projekthez. A Mercedes-Benz VISION EQXX annak bemutatására szolgál, hogy mire képes egy optimalizált elektromos jármű. A projekt teljes összhangban van a saját, elektromos járművek fejlesztését érintő céljainkkal, különösen, hogy elkötelezettek vagyunk az elektromos mobilitás hatékonyabbá és elérhetőbbé tételében. A közös fejlesztésbe olyan úttörő, prémium gumiabroncsokat és abroncstechnológiákat integráltunk, amelyek képesek megbirkózni a legnagyobb kihívásokkal az elektromos közlekedés területén. Jelenleg a kutatási és fejlesztési forrásaink több mint 30%-át fordítjuk az elektromos járművekhez szükséges abroncsok fejlesztésére, amelyet 2022-ben még tovább erősítünk.

A projekt összhangban van a Bridgestone E8 kötelezettségvállalásával, amely tengelyként határozza meg a vállalat működését, miközben kiérdemli a jövő generációinak bizalmát. A Bridgestone E8 kötelezettségvállalása 8 értéket határoz meg (energia, ökológia, hatékonyság, bővítés, gazdaság, érzelem, könnyítés és erősítés), amelyeket a Bridgestone a fenntartható társadalom megvalósítása érdekében a munkavállalókkal, a társadalommal, a partnerekkel és az ügyfelekkel közösen fog megteremteni. Ez a projekt összhangban van a következő értékekkel: „energia: elkötelezettség a szén-dioxid-semleges mobilitási társadalom megvalósítása iránt”, „ökológia: elkötelezettség a fenntartható gumiabroncs-technológiák és megoldások fejlesztése iránt, amelyek megóvják a környezetet a jövő generációi számára” és végül a „hatékonyság: elkötelezettség a termelékenység maximalizálása iránt a mobilitás fejlesztése révén”.

A Mercedes-Benz VISION EQXX Bridgestone Turanza Eco gumiabroncsokkal szerelve

A kép forrása: Mercedes-Benz csoport médiaoldal

Tovább az eredeti cikkre: A Bridgestone hiperhatékony gumiabroncsot fejleszt a Mercedes-Benz VISION EQXX számára

Vélemény, hozzászólás?