Polina Oszetyinszkaja és az Oláh Kálmán Septet is fellép a Kiskorona7-ben

Polina Oszetyinszkaja és az Oláh Kálmán Septet is fellép a Kiskorona7-ben olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az Óbudai Társaskör – Kiskorona7 márciusi kínálatában Polina Oszetyinszkaja egyetlen budapesti…

A teljes cikk itt olvasható:
Polina Oszetyinszkaja és az Oláh Kálmán Septet is fellép a Kiskorona7-ben

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az Óbudai Társaskör – Kiskorona7 márciusi kínálatában Polina Oszetyinszkaja egyetlen budapesti koncertje, az Oláh Kálmán Septet hangversenye és Szabadi Vilmos Klasszikus Puzzle-sorozatának második két estje is szerepel. Az orosz zongoraművész előtt Nobuko Imai és Gustav Rivinius látogat Óbudára. Számos további zenei esemény mellett egyedi tárlat is várja a közönséget. A Megszólalnak a múzsák című kiállítást Karafiáth Orsolya, Hámori Gabriella, Lukács Sándor és Sándor Pál nyitja meg 2-án.

A hónap kiemelt eseménye Polina Oszetyinszkaja egyetlen budapesti koncertje lesz 9-én. Az orosz zongoraművész csodagyerekként indult, majd meghódította a legnagyobb zenei színpadokat. A kiváló művész a világ élvonalába tartozó zenekarok koncertjeinek rendszeres vendége, kamarapartnereinek sorában Maxim Vengerov, Julian Milkos mellett számos nemzetközi hírű szólista sorakozik. 2022 tavaszán csak az Óbudai Társaskörben ad egyetlen, nem mindennapi koncertet. Bach, Hӓndel, Purcell és Rameau szerzeményeiből válogat, ám egyedi koncepciója szerint olyan barokk szerzeményeket vonultat fel, amelyek felcsendültek egy-egy jelentős filmalkotásban, többek közt A keresztapa, A tehetséges Mr. Ripley, A rajzoló szerződése vagy a Casanova című kultfilmekben. Az est különleges élményt ígér a szuggesztív előadásmódjáról is híres zongoristával.

A külföldi művészek sorát március 4-én Szabadi Vilmos vendégei nyitják. A Klasszikus Puzzle-sorozatban március 4-én Nobuko Imai brácsaművész és Gustav Rivinius gordonkaművész lép színpadra. Imai elképesztő szólistakarriert futott be, játszott a Berlini Filharmonikusok, a Royal Concertgebouw Orchestra és a Londoni-, a Bostoni és a Chicagói Szimfonikus Zenekar koncertjein, kamarapartnerei között pedig olyan művészek sorakoznak, mint Gidon Kremer, Yo Yo Ma, Misa Majszki és Martha Argerich. Gustav Rivinius többször megfordult már Magyarországon (és a Társaskörben is), de Európa legnagyobb színpadai mellett fellépett Észak-Amerika szinte valamennyi jelentős városában, Japán és Mexikó koncerttermeiben, ugyancsak a világ legrangosabb zenekaraival. 

A Klasszikus Puzzle záróhangversenyét március 11-én láthatja a közönség. Ezen az estén fiatal, versenygyőztes muzsikusok lesznek Szabadi Vilmos partnerei. A vietnámi származású hegedűművész, Hoang Ho Khan Van, a kínai brácsaművész, Wenting Kang, és a spanyol csellista, Alejandro Gómez Pareja neve szintén ismert már a nemzetközi zenei világban. 

Március 5-én az Oláh Kálmán Septet játszik. Közreműködik Bacsó Kristóf, Borbély Mihály, ifj. Oláh Kálmán, Schreck Ferenc, Oláh Kálmán, Barcza Horváth József és Balázs Elemér. Oláh Kálmán Concerto for Simphony Orchestra and Jazz Band című szimfonikus zenekarra írt művének kamarazenekari adaptációja csendül fel a szeptett előadásában. Az új hangszereléssel lényegében új színpadi művel bővült az együttes programja, a szerzemény a Kiskorona7 színpadán debütál. A Bartók világára épülő, magyar népdalokat felidéző motívumokkal tűzdelt kompozíció átirata új hangszíneket, több dzsessz improvizációt és könnyedebb szórakozást biztosít a hallgatóságnak, az eredeti mű zenei minőségéből és igényességéből nem engedve.

Március 18-án Kováts Krisztáé a Kiskorona7 pódiuma. A híd felé című esten Németh György (gitár, vokál), Keönch László (hegedű, ütőhangszerek, beatbox, vokál) és Földes Gábor (basszusgitár, vokál) kíséri. Szerelem és szakítás, emlékek és kapcsolatok, drámák és emlékek, dalokban elmesélve… Kováts Kriszta Jászai Mari-díjas színésznő és énekesnő a járvány alatt újra felfedezte lírai dalait, melyeket a szerzők (Gallai Péter, Fábri Péter, Vedres Csaba, Szirtes Edina Mókus, Wolf Péter, Bornai Tibor) neki írtak. Az intim hangulatú koncerten a színésznő a dalok születéséről is mesél. 

A havi programok folytatódnak: Czigány György sorozata március 20-án, a Budapesti Filharmóniai Társaság művészeinek kamarahangversenye 21-én, a Társasköri Kamara a Budapesti Vonósokkal 24-én, a növendékkoncert ezúttal Meláth Andrea tanítványaival 30-án, Bősze Ádám Nagy zenészek, nagy szerelmek című előadásának következő része, Haydnről, 31-én várja az érdeklődőket. A Gyógyító Jószándék című – a DMD Izombeteg Gyermekek Alapítvány javára – szervezett hangversenyt idén március 20-án rendezik meg.

Bartók Béla születésének 141. évfordulója alkalmából Bartók Elecrtified címmel ad koncertet a Párniczky Quartet – Párniczky András (gitár), Bede Péter (szaxofon, tárogató), Gyányi Marcell (nagybőgő) és Baló István (dob) – március 25-én. A zenekar azzal a céllal alakult 2016-ban, hogy megszólaltassa Bartók darabjainak átdolgozásait. Egyedi hangzásviláguk egyformán gyökerezik a dzsesszben, a klasszikus és a magyar népzenében, improvizációikat átitatja a bartóki vonal.

Utazás egy humorista körülDarvas Ferenccel és Jankovics Péterrel. A korai stand up-osok feltételezhetően a konferansziék lettek volna. A kabarék korában legalább akkora népszerűségnek örvendhettek, mint ma a testvérműfaj képviselői. Kellér Dezső neve mellet Darvas Szilárdé a legismertebb, aki azonban nem csak konferálásban nyújtott egyedülállót, számos zenés játék, operett szerzője vagy átdolgozója, költő és dalszövegíró, illetve novellista is volt. Fia, Darvas Ferenc zeneszerző-zongorista, Jankovics Péter színész segítségével most megidézi alakját, alkotásait és kevésbé ismert hétköznapjait is. 2022. március 27-én.

Március 2-án este hatkor Góbi Rita, Hámori Gabriella, Karafiáth Orsolya, Lukács Sándor, Sándor Pál, Tunyogi Henriett és Váczi Eszter közreműködésével nyílik meg a Megszólalnak a múzsák című kiállítás, amely 25 darabot vonultat fel a Hungarikonok című gyűjteményből. A jelentős magyar alkotóktól – sokak mellett Gyémánt László és Kass János – származó fotók, festmények és szobrok a film és színházi világ jelentős képviselőinek – többek közt Garas Dezső, Darvas Iván, Törőcsik Mari, Oszter Sándor – személyes relikviáit tárják elénk. A kiállítás egészen júniusig látható a Kiskorona7-ben.  

Tovább az eredeti cikkre: Polina Oszetyinszkaja és az Oláh Kálmán Septet is fellép a Kiskorona7-ben

Vélemény, hozzászólás?