Merrefelé mozdulnak most a belvárosi lakásárak?

Merrefelé mozdulnak most a belvárosi lakásárak? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Visszalépő eladók, gyors szerződéskötések Az idei év eleje némi fellendülést és…

A teljes cikk itt olvasható:
Merrefelé mozdulnak most a belvárosi lakásárak?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Visszalépő eladók, gyors szerződéskötések

Az idei év eleje némi fellendülést és növekvő keresletet mutatott az előző év végi aktivitáshoz képest, így a belvárosi ingatlanárak is szép lassan elindultak felfelé. Az elmúlt 3-4 hónap eredményei és eladásai megközelítőleg 7 %-os áremelkedést mutattak. A terület specialistája, a Central Home úgy véli, hogy ez még csak a kezdet. A háború és az ezáltal okozott kínálat csökkenése és az infláció további áremelkedéshez vezethet. 

„Az idei évről úgy gondolkodtunk, hogy nyáron már valamennyire helyreáll az utazási kedv és a turizmus megélénkülése felpezsdíti a belvárosi ingatlanok adásvételét, így nagyjából 10 %-os áremelkedést prognosztizáltunk” – mondja Ben-Ezra Orran, a cég szakértője. -„Február végén viszont bekövetkezett az, amire a rémálmainkban sem gondoltunk volna. A jelenlegi orosz-ukrán konfliktus nagymértékben megrázta a világot. Ez alól természetesen nem kivétel Magyarország és a belvárosi ingatlanpiac sem.”

A Central Home szakértője szerint elsősorban a bizonytalansági faktor növekedett a háború kirobbanásával. Az eladói oldalon ez abban jelentkezett, hogy többen azonnal megszüntették eladási szándékukat. Aki fenntartotta, az igyekezett minél rövidebb idő alatt értékesíteni az ingatlant. Ugyanígy voltak ezzel az igazán komoly, aktív vevők is, ők is gyors megállapodásokra, szerződéskötésekre törekedtek. 

„Sajnos a jelenlegi gazdasági szankciók a vártnál jóval magasabb mértékű inflációt vetítenek elő, aminek előreláthatólag az lesz az eredménye, hogy rövidtávon ingatlanáremelkedés jön” – folytatja Ben-Ezra Orran. -„Tapasztaltuk, hogy a bizonytalan helyzet miatt több eladó lép vissza, aki viszont piacon marad, a csökkenő kínálat és az infláció okán egészen biztosan árat emel.”

Jelenleg úgy tűnik, hogy ez a tendencia érvényesül, de bizonyos inflációs mérték felett ez járhat azzal a gazdasági kockázattal is, hogy teljesen leáll a piac, vagy éppen ellenkező irányba fordítja ezt a növekedést. Mindez attól függ, hogy mennyi ideig tart a háború és milyen mértékben befolyásolják a jelenlegi és a későbbi szankciók az európai gazdasági állapotot.

„Mindenképpen úgy gondoljuk, hogy a belvárosi ingatlanpiac vevőcsoportjában jelentős szegmenset képeznek a befektetők, nekik pedig ebben az időszakban is biztonságos alternatíva, értékállóság lehet egy belvárosi ingatlanba történő befektetés” – összegzi a helyzetet a szakértő. 

Tovább az eredeti cikkre: Merrefelé mozdulnak most a belvárosi lakásárak?

Vélemény, hozzászólás?