fbpx

Megszületett Elvis Presley amerikai énekes, zenész és színész, a rock and roll koronázatlan királya. (86 éve)

Megszületett Elvis Presley amerikai énekes, zenész és színész, a rock and roll koronázatlan királya. (86 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Elvis Aaron Presley (1935. január 8. – 1977. augusztus 16.) Mint…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Elvis Presley amerikai énekes, zenész és színész, a rock and roll koronázatlan királya. (86 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Elvis Aaron Presley (1935. január 8. – 1977. augusztus 16.)

Mint kulturális ikon, Elvis, a Rock ‘n’ Roll királya, vagy a Király néven is ismerik. A világ leghíresebb könnyűzenei énekese mind a mai napig. Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert, valamint a Grammy Életműdíját is neki ítélték 1971-ben.

A Mississippi állambeli Tupelóban született, három éves korától a Tennessee állambeli Memphisben élt. Karrierje 1954-ben kezdődött, amikor a Sun Records tulajdonosa az afroamerikaiak zenéjét szerette volna népszerűsíteni, és Elvisben kitűnő előadót látott erre a célra. Elvis volt a rockabilly, a gyors tempójú country és rhytm and blues keverékének első képviselője. Hamarosan megismerkedett Tom Parker ezredessel, aki a menedzsere volt éveken keresztül, s ettől kezdve az RCA records adta ki dalait. Első kislemeze, a “Heartbreak Hotel” 1956-ban jelent meg, és hatalmas sikert aratott. Ezt további slágerek, filmes szerepek követték, majd 1958-ban katonai szolgálat miatt átmenetileg felhagyott a zenés karrierrel. Visszatérése a hatvanas években felemásra sikerült, ugyanis javarészt filmszínészként foglalkoztatták, azonban filmjeit és a hozzájuk tartozó filmzenei albumokat a kritikusok nem értékelték pozitívan. 1968-ban végül visszatért a zenei színpadra, és hét év kihagyás után ott folytatta, ahol abbahagyta. 1973-ban az ő koncertjét közvetítették először műholdon keresztül. Élete vége felé gyógyszerfüggőségtől szenvedett, amely megviselte szervezetét. Negyvenkét éves korában, 1977-ben hunyt el.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Elvis Presley amerikai énekes, zenész és színész, a rock and roll koronázatlan királya. (86 éve)

Most szólj hozzá!

Kedves Látogató! Mielőtt tovább lépsz az oldalra, arra kérünk, hogy oszd meg velünk három szóban: mi a látogatásod célja?