Gyógynövények a konyhában! Lédús zöld, friss és illatos!

Gyógynövények a konyhában! Lédús zöld, friss és illatos! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

a cserepes fűszernövények olcsó és egyszerű módja a konyhapult vagy az…

A teljes cikk itt olvasható:
Gyógynövények a konyhában! Lédús zöld, friss és illatos!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • a cserepes fűszernövények olcsó és egyszerű módja a konyhapult vagy az ablakpárkány díszítésének. 

Az otthoni herbárium idilli hangulatot hoz a belső térbe, az aroma pedig főzésre, új ételek vagy ízek kipróbálására ösztönöz. Egyes receptekben – különösen az olasz és francia konyhában – a friss fűszernövények olyan alapanyagok, amelyeket nem pótolhatnak bolti szárított fűszerek. 

Az ehető gyógynövénylevelek tányér dekorációjaként, desszert vagy reggeli esztétikus befejezéseként is szerepet játszhatnak. A cserepes fűszernövények jót tesznek a léleknek és a testnek, így akinek még nincs a konyhájában, azt várja az otthoni herbárium négy falban történő elhelyezéséről szóló útmutató.

Az, hogy nincs kert a hátsó udvarban vagy erkély a lakásban, nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a gyógynövények termesztéséről. 

Némelyikük beltéren is jól teljesít, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számukra, és megfelelően gondoskodunk róluk. 

Gyógynövénytermesztés otthon – a legfontosabb szabályok dióhéjban

A legtöbb gyógynövényfaj termesztése – akár cserépben, akár a talajban – többé-kevésbé azonos. Mielőtt a palánták vagy fűszernövények cserépben való vásárlása mellett döntünk, győződjön meg arról, hogy a növények számára optimális körülményeket tudunk biztosítani otthonában. 

Mire van szüksége a cserepes gyógynövényeknek?

  • Sok napfény – a gyógynövényeket legjobban jól megvilágított helyiségekben tárolni. A legjobbak a nyugati vagy keleti fekvésű ablakpárkányok, ahol több órán keresztül folyamatosan süt a nap. Ha árnyas konyhában szeretnénk fűszernövényeket termeszteni, akkor a természetes napfényt helyettesítő speciális LED izzókkal mesterségesen kell megvilágítanunk a növényeket.
  • A levegő páratartalma – A legtöbb fűszernövény szereti a levegő nedvességét, ezért a konyha a tökéletes hely a termesztésükhöz. A főtt ételekből felszálló gőz pozitív hatással lesz a növényekre, amelyeknek illatos és zöld levelekkel kell visszafizetniük őket.
  • Rendszeres öntözés – a gyógynövények szeretik az állandóan nedves aljzatot, ezért ezeknek a növényeknek a termesztésénél a szisztematikus öntözés a fő elv. A forró nyáron a vizet még napközben is fel kell tölteni.
  • Megfelelő talaj – gyógynövénytermesztésre alkalmasak az alacsony sótartalmú, műtrágyával és természetes humusszal dúsított gyümölcsös és laza talajkeverékek. A fűszernövények és zöldségek vetésére speciális szubsztrátumok kaphatók a piacon, amelyek összetétele megfelelő az ilyen típusú növényekhez.
  • Vízelvezető réteg – A cserepes fűszernövények állandóan nedves szubsztrátumot igényelnek, de nem szabad hagyni, hogy a növény túlcsorduljon, mert rövid időn belül rothadni kezd. Emiatt gondoskodnia kell az edény jó vízelvezetéséről, ha egy réteg homokot vagy duzzasztott agyagot helyez az aljára, vagy válasszon lyukas edényeket az alján.

Fűszernövények – melyiket válasszam?

A fűszernövények termesztéséhez érdemes olyan cserepes modelleket választani, amelyeket kifejezetten erre a célra szántak. Eltérnek a hagyományos cserepektől és csomagolóanyagoktól, amelyekben a gyógynövények számára megfelelő vízelvezető rendszer található, amely megakadályozza annak felhalmozódását az aljzatban. 

A talaj állandó nedvességtartalma döntő fontosságú olyan gyógynövények termesztéséhez, amelyek nem bírják sem a kiszáradást, sem a túlöntözést.

Bazsalikom

A friss bazsalikomlevél az olasz konyha elengedhetetlen kiegészítője. Tökéletesen keverednek a paradicsommal, jól passzolnak tésztához, rakott sajthoz, és a zöldpestó alapja is. 

A bazsalikomot a nagyobb élelmiszerboltokban, zöldségfélékben könnyedén átvehetjük. Vásárlás előtt feltétlenül ellenőrizze a cserép állapotát és a növények leveleit, és válasszon buja, egészséges példányokat.

Oregánó

Az egyszerű libanoni, ismertebb nevén oregánó, a bazsalikom elengedhetetlen kiegészítője az olasz konyhában. Kiegészíti a paradicsom alapú ételeket, pl. tészta, pizza, valamint zöldség- és húspörkölt. 

A friss oregánó levelei enyhébb ízűek, mint a szárítottak. Érett és zöld leveleket adhatunk salátákhoz, apróra vágott zöldségekhez, szendvicsekhez, szószokhoz és kenhető ételekhez.

Az oregánó egy népszerű cserepes gyógynövény, amelyet élelmiszerboltokban vagy zöldségekben lehet beszerezni. 

A bazsalikommal ellentétben évelő évelő növény, és a mentához hasonlóan legalább néhány szezont ki kell bírnia a konyhai párkányon. A legtöbb gyógynövényhez hasonlóan az oregánónak is folyamatosan nedves talajra és sok napra van szüksége a megfelelő növekedéshez.

Kakukkfű

Az aromás kakukkfű nemcsak praktikus fűszer a konyhában, hanem egy gyönyörű belső dekoráció is. A kakukkfű zöld hajtásait finom, formás levelekkel tarkítják, amelyek kellemes aromát árasztanak a helyiségben. 

Tökéletesen passzol húsételekhez (főleg bárányhús), hüvelyes pörköltekhez, valamint sajtokhoz, tojásos falatokhoz és szendvicsekhez.

Rozmaring

Újabb javaslat egy otthon termeszthető növényre, amit a konyhában is fűszerként fogunk használni. Az illatos, illatos rozmaring kellemes aromát bocsát ki, mely nyugtató hatású, hangulatjavító. 

A konyhában főként húsok és pácok fűszereként használják – kiválóan passzol szarvashúshoz, vörös húsokhoz, de sűrű levesekhez, pörköltekhez vagy sült zöldségekhez.

Petrezselyem

A C-vitaminban és vasban gazdag friss petrezselyem az egyik kedvelt és gyakran használt fűszerünk. Enélkül nem tudjuk elképzelni a vasárnapi húslevest, paradicsomlevest vagy húspörköltet. 

Az apróra vágott petrezselyemlevél salátákhoz, hústöltelékekhez vagy tésztákhoz is jól passzol, illatos és üde kiegészítője az ételek ízének.

A fűszernövények cserépben történő termesztése lehetővé teszi nagyszámú friss levél termesztését, amelyeket a konyhában fűszerként vagy étel összetevőjeként használhatunk. Rendszeresen szedje le a nagy zöld leveleket, különben megsárgulnak és kiszáradnak.

A gyógynövények hasznos élettartamának meghosszabbítására jó módszer a fagyasztás. A fűszernövények érett leveleit folyó víz alatt megmossuk, majd éles késsel feldaraboljuk és kisebb darabokra vágjuk. 

Tedd az apróra vágott fűszernövényeket egy műanyag dobozba, és tedd a fagyasztóba. A fedőre érdemes rátenni a fűszer nevét, aminek köszönhetően tudni fogjuk, mi a doboz tartalma.

Tovább az eredeti cikkre: Gyógynövények a konyhában! Lédús zöld, friss és illatos!

Vélemény, hozzászólás?