Gyenesdiás: vízimalom és pékmúzeum fűszerkavalkáddal – Új élményforrások az itthon utazóknak

Gyenesdiás: vízimalom és pékmúzeum fűszerkavalkáddal – Új élményforrások az itthon utazóknak olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Aki az elmúlt években úgy döntött, hogy a hazai nyaralást választja,…

A teljes cikk itt olvasható:
Gyenesdiás: vízimalom és pékmúzeum fűszerkavalkáddal – Új élményforrások az itthon utazóknak

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Aki az elmúlt években úgy döntött, hogy a hazai nyaralást választja, örömmel tapasztalhatta, hogy sokkal több élményforrás várja a honi utazókat, mint ahogy azt a felületes szemlélő gondolta. Jó hír, hogy mindeközben a már meglévő, vonzó úticélok mellé újabbak is felsorakoztak az elmúlt időszakban.

Gyenesdiás új ékessége a teljesen megújul egykori Talabér-Bujtor-Osvald vízimalom és a megszépült környezete. Az épületben Pékmúzeum, Festetics Fűszerkert és Herbárium került kialakításra. A rekonstrukció eredményeként az emeleten, a nagyjából 10 tonnás pék kemence mellet egy, a témához kapcsolódó kiállítás és az egykori malomszerkezet makettje csalogatja időutazásra a látogatókat, akik az alsó szinten a herbáriumot nézhetik meg, amit a helyben telepített, hat ágyásból álló fűszerkert szolgál ki.

Az élmények sorát gazdagítva, a szintén a Festetics örökséghez fűződő vadászati kultúrát és a vadaskerteket leporellókon ismerhetik meg a látogatók. A felújított malom, az épület 18. századi megjelenését idézi az alulcsapó vízikerékkel és zsilipekkel, amelyeket a János-forráscsoportból eredő Malom-patak vize hajt meg. A János-forrás közel 350 méter hosszú elfolyó árkát kísérő sétányon kialakított Forrás tanösvény 16 táblán mutatja be a helyi növény- és állatvilágot. Az út a Balatoni Bringakörútra vezeti a látogatókat, melyről a Balaton part, a Gyenesdiási Piac és Rendezvénytér és a Keszthelyi-hegység egyaránt elérhető kerékpárral, vagy gyalogosan.

Kocsis Erika

Tovább az eredeti cikkre: Gyenesdiás: vízimalom és pékmúzeum fűszerkavalkáddal – Új élményforrások az itthon utazóknak

Vélemény, hozzászólás?