Különdíjat nyert Fabricius Gábor filmje

Különdíjat nyert Fabricius Gábor filmje olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Az indiai Pune International Film Festival (PIFF) zsűri különdíját hozta el…

A teljes cikk itt olvasható:
Különdíjat nyert Fabricius Gábor filmje

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Az indiai Pune International Film Festival (PIFF) zsűri különdíját hozta el Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje, mely a Szovjetunió által megszállt keleti blokkban játszódik, 1983-ban. A rangos filmfesztivált idén 20. alkalommal rendezték meg március 3. és 10. között.

 

A PIFF egyedi kortárs témákkal foglalkozik, olyan kategóriákban, mint a World Competition, a Global Cinema, a Country Focus és a Retrospective. A fesztivál során pedig világszerte elismert, nemzetközi zsűri dönt a díjakról, olyan rendezőket ismertek el itt korábban, mint Costa-Gavras, Asghar Farhadi, Kirill Serebrennikov, vagy a Dardenne fivérek.

 

A World Competition kategóriában idén 14 alkotást ismerhetett meg a közönség, többek közt Fabricius Gábor első nagyjátékfilmjét, az Eltörölni Frankot is.

 

A többszörös díjnyertes magyar alkotás világpremiere 2021 szeptemberében a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt – az International Critics’ Week szekcióban – ahonnan a leginnovatívabb film díjával, illetve a Starlight-díjjal tért vissza. Az elmúlt hónapokban számos egyéb magas rangú elismerésben részesült az alkotás és további A-kategóriás eseményeken mutatkozott be, mint például a Tallin, a Stockholm, a Thessaloniki, a Németországi Hof, vagy a Spanyolországi Valladolid filmfesztiválokon, összességében három kontinens eddig több mint tizenöt fesztiváljára hívták meg.

 

„Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik a szovjet és orosz csapatok által megszállt, nukleáris fenyegetettségben élő keleti blokkban, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere, nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit titokban próbálják elhallgattatni. Súlyos utazás veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.” – nyilatkozta Fabricius Gábor.

A főszerepet a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége, játssza. A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjas Waskovics Andrea is, a további szerepekben pedig olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál, de szerepet kapott Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

A film látványvilágát a számos hollywoodi szuperprodukcióban közreműködő világhírű szakember, az izlandi Eggert Ketilsson teremtette meg. Operatőre Dobos Tamás, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt. Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta. A magyarországi mozikba 2021 őszén került, a Mozinet Kft. forgalmazásában.

A Különdíjat nyert Fabricius Gábor filmje bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Különdíjat nyert Fabricius Gábor filmje

Vélemény, hozzászólás?