DUBLIN – KELTÁK, GUINNESS, LEPRIKON

DUBLIN – KELTÁK, GUINNESS, LEPRIKON »»

A kelta kultúra meghatározó eleme fiatal éveimnek. Imádom a zöld ezernyi árnyalatát ami, ha kisüt a nap, úgy ragyog, mint a smaragd. A legendák és a mítoszok meséiben megelevenedik egy vad és szabad szellemű nép öröksége.

Ezúttal Írország vikingek alapította fővárosába – Dublinba -, invitálom az olvasókat, amit remélem: mások is ugyanúgy szeretnek, mint én.
A városba a legegyszerűbben repülővel lehet eljutni. Jelenleg egyedül a fővárosnak van repülőtere, de ez a Ryanair légitársaság jóvoltából hamarosan változni fog és Corkba is könnyedén eljuthatunk.
A repülőtérről nagyjából fél óra alatt érhetünk be a városba autóval (autóbusszal – ugyanez – kb. egy óra.)
Dublin igazi nyüzsgő nagyváros, ahol minden üzlet délután ötkor bezár (kivéve pénteken), hogy átadja a helyét a puboknak, éjszakai szórakozóhelyeknek, ahol a szórakozás egészen hajnalig tart.
A város kulturális lehetőségei rendkívül gazdagok.
A dublini vár, a St. Patrick Székesegyház, Trinity College, a Phoenix Park és a Guinness Storehouse: mind-mind bakancslistás helyek. Nézzük sorjában!
A dublini vár eredete egészen a XIII. századra nyúlik vissza, napjainkra azonban csak egyetlen torony maradt belőle. 1922-ig az angol közigazgatás írországi központja volt, majd 1937-től az ország elnökeit itt iktatták be.

St Patrik

Szent Patrik – Írország védőszentje -, i.sz. 385-ben született, jómódú római családban. Élete akkor változott meg, mikor 16 évesen elrabolták és rabszolgaként tartották hat évig a Smaragd szigeten fogva. Miután sikeresen megszökött és visszatért családjához, a keresztény egyház fontos tagjává vált. Később úgy döntött, hogy Írországban téríti a pogány szigetlakókat. Számos történet és legenda kering róla. Halálának napja: március 17., – az egyház kiemelt ünnepe.
Temploma azon a helyen áll, ahol a szent megkeresztelte a Poddle-folyóban az embereket.
A templomot története során használták lovasistállónak is, és a szájhagyomány szerint itt mondott hálamisét Orániai Vilmos is, miután legyőzte I. Jakab királyt.
Mindenki ismeri Gulliver utazásait, melynek írója Jonathan Swift és kedvese itt vannak eltemetve. Maga a templom stílusa normann – gót, ezek jellegzetes elemei könnyen felismerhetők az égig érő rózsaüveg ablakokkal, a kis tornyocskákkal és a boltívek csúcsívbe hajlásával.

Sokat üldögéltem a templom melletti füves téren, átérezve a hely atmoszféráját.
Írországban számos helyen találkozhatunk a korakeresztény időkből megmaradt faragott kőkeresztekkel.
A Trinity College könyvtárában megtekinthetjük a Kellsi kódexet. A 9. század elején írt 680 oldalas latin szöveg főleg evangéliumokat tartalmaz. Gazdagon illusztrált kalligrafikus betűk és szimbólumok jelenítik meg a négy evangélium történeteit. Minden oldal egy-egy önálló műalkotás.
Az írek másik jelentős szimbóluma Brian Boru, Írország egyik nagy királyának hárfája.
Az egyetem híres tanulói voltak: Oscar Wilde, Johnatan Swift és Bram Stoker is.
Valaki a közelmúltban azt kérdezte tőlem, hogy „melyik park volt a kedvencem, ahol eddig jártam?”
Gondolkodás nélkül feleltem: a Phoenix Park. Miért? Európa legnagyobb kiterjedésű zöldövezetében található többek között a Dublin Zoo, az Ashtown Kastély, ami régen pápai rezidenciaként funkcionált, aztán a Wellington-emlékmű, s egy a XVII. századból fennmaradt toronyház is. A legjobb élményem itt az volt, amikor a parkban kisebb szarvascsapatokkal találkoztam, s egészen közel osonhattam a szelíden legelésző állatokhoz. A park területe elég nagy, így mindenki belátása szerint fedezheti fel a területet.

Ha Dublin akkor Guinness! Ez a keserű, feketeszínű sör védjegyévé vált a szigetországnak. 1759-ben Arthur Guinness (akinek már az apja is sörgyáros volt!) vadonatúj receptet alkotott, így született meg a fekete sör világmárkája. Egyedi íze miatt nagyon gyorsan népszerű lett az emberek körében, olyannyira, hogy hamarosan exportálni is kezdték. Aki szeretné ismerni a sörgyártás történetét és technológiáját, annak feltétlenül érdemese ellátogatnia a Liffey folyó partján álló épületbe.
A városban sétálva szinte ránk köszön Molly Melon szobra, a Grafton Streeten, és nem is lehet eltévedni, mert a The Spire (a Tű) mindig visszavezet a főutcára minket. Ha pedig elfáradtunk az egésznapos túra végén, üljünk be egy hangulatos pubba, és hagyjuk, hogy magunkkal ragadjon az ír zene varázsa.

Az időjárással kapcsolatban azonban ne legyenek illúzióink! Az írek az „eső” szóra legalább 10 különböző szinonimát használnak, és ez a “sokszínűség” is sokmindent elárul. Jó, ha mindig van nálunk esőkabát, és vízálló cipő, napszúrástól nem kell tartanunk.
Az augusztustól októberig tartó időszakban a legjobb felkeresni a szigetet.
Írországban a tündérek, a manók, a leprikonok és más legendás teremtmények békében élnek együtt a sziget valódi lakóival.
Do eachtraíochta! (Kalandra fel!)

A cikket itt olvashatod tovább: ##Prherald / DUBLIN – KELTÁK, GUINNESS, LEPRIKON

{$excerpt:n}