Az ingatlanpiacon is érződik a kánikula

Az ingatlanpiacon is érződik a kánikula olvasható a mmonline.hu weboldalán.

2022 júniusában, országosan 10 859 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 120 milliárd…

A teljes cikk itt olvasható:
Az ingatlanpiacon is érződik a kánikula

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

2022 júniusában, országosan 10 859 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 120 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – derül ki a Duna House adataiból.

Elkezdődött a nyár az ingatlanpiacon: 2022 júniusában a Duna House által becsült 10 859 adásvétel az előző hónaphoz képest és az előző év hasonló időszakához képest is gyengébb forgalmat mutat. Májushoz képest 13%-os, 2021 júniusához képest pedig 20%-os a visszaesés. Az ingatlanpiac első félévben így a Duna House szerint közel 75 ezer tranzakció zajlott, ami így 2021-hez képest 10%-os elmaradást, a járvány sújtotta 2020-hoz képest pedig 25%-os növekedést mutat. A második félévben az emelkedő kamatkörnyezet miatt visszafogottabb ingatlanpiaci forgalommal számolnak a szakemberek, így az eladóknak és vevőknek is nagyobb segítségre lehet szükségük.

A jelzáloghitel-piacon is csökkenő tendencia volt júniusban, köszönhetően a kifutó Zöld Otthon Hitel volumennek is. A Duna House becslése alapján a nyár első hónapjában 120 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. Ez az előző év júniusához és az idei májushoz képest 13-15%-os csökkenést mutat. Féléves tekintetben az MNB első négy havi tényadata és a Duna House májusi és júniusi becslése alapján összesen 753 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, ami a 2021-es első félévhez képest 26%-os növekedést jelent.

A Az ingatlanpiacon is érződik a kánikula bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Az ingatlanpiacon is érződik a kánikula

Vélemény, hozzászólás?