A Bizottság nyilvánosságra hozta a szakképzési kiválósági díjak 12 nyertesét

A Bizottság nyilvánosságra hozta a szakképzési kiválósági díjak 12 nyertesét olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Szakmai Készségek Európai Hete a zöld átállás jegyében A Szakmai Készségek…

A teljes cikk itt olvasható:
A Bizottság nyilvánosságra hozta a szakképzési kiválósági díjak 12 nyertesét

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • A Szakmai Készségek Európai Hete a zöld átállás jegyében

A Szakmai Készségek Európai Hete május 16. és 20. között zajlott Európa-szerte és azon kívül is. Az Európai Bizottság által minden évben megszervezett rendezvény alkalmat kínál arra, hogy megünnepeljük a szakképzés bevált gyakorlatait, ahol minden érintett – a helyi, a nemzeti és a regionális önkormányzatoktól kezdve a diákokig, a tanárokig, valamint az oktatási és képzési szervezetek érdekelt feleiig – bemutathatja, milyen előnyökkel jár a szakképzés mind a fiatalok, mind a felnőttek számára. Az idei, hatodik rendezvény a „szakképzés és a zöld átállás” témakörére összpontosítva az európai zöld megállapodással összhangban támogatja az embereket a zöld átálláshoz szükséges készségek elsajátításában.

A szakképzési kiválósági díjátadó ünnepségen a Bizottság különböző kategóriákban hirdette ki e kiemelt díj nyerteseit. A Szakmai Készségek Európai Hetének 2022. évi kiválósági díját egy görögországi könyvelőtanuló, az olaszországi Piemont régió és egy svéd fagondozási program, valamint 9 másik díjazott kapta meg.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „Nagyszerű ilyen sok kiemelkedő jelöltet és győztest látni, akik azokat a valódi előnyöket szemléltetik, amelyeket a szakképzés mindenki számára – fiatalok és felnőttek számára egyaránt – kínálhat. Bemutatják, hogy az oktatás és a képzés miként változtathatja meg az emberek szakmai pályáját és életét. Szeretném továbbá külön elismeréssel jutalmazni ukrajnai partnereinket: szorosan együttműködünk, többek között az Európai Képzési Alapítvány keretében, és továbbra is támogatni fogjuk a képesítéshez kapcsolódó szakterületeket, ezzel segítve az ukrán népet ezekben a rendkívül nehéz időkben.”

Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős európai biztos a következőket mondta: „A zöld átállás valódi foglalkoztatási hajtóerővé válhat, ha az emberek megfelelő támogatást szakmai pályájuk alakításához a változó munkaerőpiacokon. A Szakképzési Kiválósági Díjak segítségével megtalálhatjuk azokat a legjobb megközelítéseket, amelyek segítségével a munkaerőpiacot a zöld gazdaság igényeihez igazíthatjuk, leküzdve a jelenlegi munkaerőhiányt az olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az építőipar, a feldolgozóipar és az energetika. Gratulálok valamennyi jelöltnek és szakképzésben részt vevő tanulónak, és szeretnék köszönetet mondani a szakképzést nyújtók ezreinek az elkötelezettségükért.”

Az idei nyertesek

A Bizottság négy kategóriában 12 díjat és egy külön elismerést adott azoknak az EU-ból, a szomszédos országokból és a szomszédságpolitikai partnerországokból származó tanulószerződéses tanulóknak, projekteknek, vállalatoknak és régióknak, amelyek a szakképzés útján hozzájárultak egy zöldebb, digitálisabb és befogadóbb társadalom megteremtéséhez.

A díj nyertesei a következők:

  • Evangelosz Puftasz, egy görögországi könyvvizsgáló cégnél dolgozó gyakornok, aki bizonyította, hogy a tanulószerződéses tanulók kulcsszerepet játszanak a kis- és középvállalkozások (kkv-k) digitális átállásának felgyorsításában azáltal, hogy segítik a vállalat ügyfeleit munkájuk digitalizálásában, például online szolgáltatásokat hozva létre, hogy versenyképesek maradjanak, különösen a Covid19-világjárvány és a megnövekedett távmunka összefüggésében.
  • Az olasz Piemont régió az Európai Szociális Alap támogatásával megismertette a szakképzésben részt vevő fiatalokkal az élelmiszer-termelés és -fogyasztás fenntarthatóságának kultúráját az agrár-élelmiszeripari lánc egészében.
  • A Stiftelsen Pro Natura alapítvány által indított, az ősi fák gondozásához kapcsolódó szakismeretek tanúsításával kapcsolatos projekt („Veteran Tree Management Skills Certification”) egy, az Erasmus+ által finanszírozott svéd program, amelynek célja a természetvédelem, a táj vagy a kultúra szempontjából kivételes értéket képviselő fák – az úgynevezett „veterán fák” – színvonalasabb gondozásának biztosítása.

A további nyertesek a következők:

  • AKMI S.A., Görögország
  • A „Munkaerőpiaci befogadás és esélyegyenlőség a leghátrányosabb helyzetűek számára” program, ALMI BILBAO S.A.L., Spanyolország
  • Kikládok – 5. számú Pátrai Esti Szakközépiskola, Görögország
  • Környezetvédelmi és mezőgazdasági oktatás az iskolában, Grúzia
  • Prof. Dr. Linda Clarke, Westminsteri Egyetem, Egyesült Királyság
  • ÖBB Infrastruktur AG, Ausztria
  • Otto Stöckl Elektroinstallationen GmbH, Ausztria
  • Rigai Állami Műszaki Iskola, Lettország
  • Virtual Dawn, Finnország

A különböző kategóriákban kiosztott díjakon kívül külön elismerésben részesültek azok az ukrán partnerek, akik az Európai Képzési Alapítvánnyal együtt megreformálták oktatási és képzési rendszereiket, különös hangsúlyt fektetve a képesítésekre, a kulcsfontosságú gazdasági ágazatokban szükséges jövőbeni készségekre, valamint a rendszer korszerűsítését és az uniós rendszerhez való közelítését célzó irányítási intézkedésekre.

A szakképzést támogató uniós intézkedések

A Bizottság a szociális jogok európai pillérének végrehajtása, különösen pedig az oktatáshoz, a képzéshez és az egész életen át tartó tanuláshoz való jog érvényesítése érdekében kifejtett erőfeszítései keretében aktívan támogatja a szakképzést. Ez a szociális jogok európai pillérére vonatkozó cselekvési terv azon kiemelt céljának eléréséhez is fontos, amely mellett valamennyi partner elkötelezte magát a portói szociális csúcstalálkozón, és amelynek amelynek értelmében kívánatos, hogy a felnőttek legalább 60%-a évente vegyen részt valamilyen képzésben;

  1. július 1-jén a Bizottság előterjesztette a szakképzésről szóló tanácsi ajánlásra irányuló javaslatát, melynek célja, hogy a szakképzést korszerűbbé, vonzóbbá, rugalmasabbá tegye, és hozzáigazítsa a digitális kor és a zöld átmenet igényeihez. Ez a javaslat egyéb bizottsági kezdeményezésekbe is beépül, mint például az európai készségfejlesztési program, valamint az Ifjúsági foglalkoztatási támogatás: Út a munka világába a következő generációk számára című közlemény.

Emellett a Bizottság 2021 decemberében javaslatokat terjesztett elő az egyéni tanulási számlákra és a mikrotanúsítványokra vonatkozóan, hogy több lehetőséget biztosítson az emberek számára tanulási ajánlatok és munkalehetőségek keresésére.

Az Európai Bizottság jelentős finanszírozással is támogatja a szakképzést, például az Európai Szociális Alap Plusz (amelynek teljes költségvetése közel 99,3 milliárd euró a 2021–2027-es időszakra), az Erasmus+ és a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz révén, amely a reformok és beruházások hét kiemelt területének egyikeként magában foglalja az „átképzést és továbbképzést”.

További információk:

A díjazottak átfogó bemutatása

A Szakmai Készségek 2022. évi Európai Hetének weboldala

Tovább az eredeti cikkre: A Bizottság nyilvánosságra hozta a szakképzési kiválósági díjak 12 nyertesét

Vélemény, hozzászólás?