Hétvége a pünkösd jegyében – programajánló

Hétvége a pünkösd jegyében – programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Megannyi népszokás felelevenítésével ünneplik Hollókőn, hogy újra megnyílik a felújítás miatt…

A teljes cikk itt olvasható:
Hétvége a pünkösd jegyében – programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Megannyi népszokás felelevenítésével ünneplik Hollókőn, hogy újra megnyílik a felújítás miatt csaknem két éve bezárt vár. Újra lesz Gyerek Sziget az óbudai Hajógyári-szigeten. A kutyabarátok számára lehet érdekes program a Magyar Pásztorkutyás Hétvége Salföldön.

Pünkösdölés és Várnapok Hollókőn

Hollókőn pünkösdkor nyílik meg újra a felújítás miatt csaknem két éve bezárt vár. Vasárnap és hétfőn várnapokat rendeznek a Nógrád megyei faluban, ahol megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik – tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden.

MTI/Komka Péter

Kelecsényi Péter kiemelte: pünkösd a húsvét és a karácsony mellett a kereszténység legnagyobb ünnepe, nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is, és a húsvét mellett erre az ünnepre készülnek legjobban hollókőiek is.

Pünkösdkor megelevenednek a régi népszokások, az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt, és Hollókő is megválasztja saját pünkösdi királyát.

Kelecsényi Péter hozzátette: Hollókőn jól megél együtt a palóc népi kultúra és a középkori lovagi élet. Pünkösdkor a rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokukba Hollókőt, akik bemutatják a végvári élet legizgalmasabb pillanatait.

Vasárnap az ófaluban a programok között lesz pünkösdi áldásosztás, néptáncoktatás, népzenei koncert, kézműves vásár, és nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya címre is, amelynek elnyeréséhez népi ügyességi feladatokat kell a legjobban teljesíteni. A pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az ófalu udvaraiban gasztronómiai ínyencségek is várják a falu lakóit és látogatóit.

A belépővel látogatható Pünkösdi Várnapokon vasárnap és hétfőn a frissen felújított Várban Szent László Vitézei tartanak fegyveres bemutatót, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a hollókői vár udvarán. Lehetőség lesz kipróbálni középkori fegyvereket és felpróbálni korabeli ruhákat. (MTI)

Magyar Pásztorkutyás Hétvége Salföldön

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság várja az érdeklődőket a Káli-medencébe, Salföldre 2022. június 4-én szombaton 9 órakor a Magyar Nemzeti Parkok Hete alkalmából megrendezésre kerülő Pásztorkutyás Hétvégén.

A vendégek a magyar pásztorkutyák Skobrák Ferenc Emlékversenyén kutyakiállítást, a XXIII. Magyar Országos Terelő Bajnokság minősítő fordulóját, terelési képességvizsgát láthatják. A terelőversenyen induló kutyák a bemutató major őshonos juhait terelik gazdájuk irányításával a hagyományos stílusú magyar (MEOESZ) versenyszabályzat szerint. A rendezvényen őshonos magyar pásztorkutyák tájjellegű kiállítása is megtekinthető lesz, amelyen elnyerhető a Salföld Szépe díj. A rendezvényt színesítik a Salföldi Major állandó kiállításai és állatbemutatói illetve lovas, csikós programjai.

Ismét Gyerek Sziget

Két év kihagyás után a pünkösdi hétvégén, június 4-6-án, majd a következő két hétvégén újra megrendezik a Generali Gyerek Szigetet a megszokott helyen, az óbudai Hajógyári-szigeten – közölte a Sziget sajtóiroda szerdán az MTI-vel.

Az ország egyik legnagyobb, ingyenes családi rendezvényének idei első alkalmán a nagyszínpadon mások mellett Halász Judit, az Alma együttes és a Veronaki lép fel, emellett lesz kézműveskedés, bohócok, Braille-írás-tanulás, kavicsszobrászat, szájjal-lábbal festés, társasjáték a zöld környezetben.

Mint írták, a Gyerek Szigeten számos új, ismeretlen dolgot lehet megtanulni, kipróbálni, de a gyerekek egymást és magukat is jobban megismerik, másként láthatják, megérthetik. A Nemadomfel! Parkban az lesz a fókuszban, miként kommunikáljunk egy siket társunkkal, kik a Down-szindrómás személyek, hogyan közlekednek a látássérültek, hogyan tudunk velük együttműködni, segíteni nekik. Az első hétvégén lehet kipróbálni, milyen lehet kezeink nélkül, szájjal vagy lábbal festeni, illetve jelnyelven is tanulhatunk.

A logikai és társasjátékok rajongóit a modern társasjátékok világa várja, kipróbálhatják a díjnyertes játékokat és lesz Retró videojáték sátor is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátrában különböző madárfészkek, tojások, madárköpet tekinthető meg, másutt zsonglőrködni lehet, a Generali Sportparkban falra mászni vagy ugrálni van lehetőség.

Tovább az eredeti cikkre: Hétvége a pünkösd jegyében – programajánló

Vélemény, hozzászólás?