Székesfehérvár idén ünnepeli az Aranybulla a 800 éves évfordulóját – programajánló

Székesfehérvár idén ünnepeli az Aranybulla a 800 éves évfordulóját – programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját ünnepeli 2022-ben az egykori koronázó királyi…

A teljes cikk itt olvasható:
Székesfehérvár idén ünnepeli az Aranybulla a 800 éves évfordulóját – programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját ünnepeli 2022-ben az egykori koronázó királyi főváros Székesfehérvár. Ebből az alkalomból szerveztek tanulmányutat, hogy bemutassák az emlékév legizgalmasabb helyszíneit, programjait.

Az emlékév programjainak kiemelt helyszíne a Koronázó Bazilika Romkertje – Nemzeti Emlékhely.  István király bazilikájának romjai felett megismerkedhet a látogató a magyarság történelmének jelentős időszakával. Belépéskor István király szentté avatásakor készült kőkoporsója, Árkainé Sztehló Lili színes ablaküvegei, valamint Aba Novák Vilmos falfestményei tárulnak a látogató elé. Az 1031-ből származó kőtemplomban 38 magyar királyt koronáztak meg, 14 magyar király és családtag került örök nyugalomra itt. 1543-ig használták a koronázási templomot.

Másik fontos helyszín a Szent István király múzeum. 2022. március 18-án nyitották meg az Árpádok korát bemutató Királyok és Szentek kiállítást Székesfehérvár Fő utcájában, a rendházban. 700 felbecsülhetetlen értékű tárgy látható a magyarság büszke múltjából, így például Szent István kardja, Árpád-kori Magyar zászló, Árpád- kori ezüst, Lehel kürtje. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

A rendezvénysorozat fontos helyszíne lesz az aranybulla emlékmű, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra, a Velencei-tóra, a Velencei-hegységre és a Vértesre. Az emlékműhöz a Tourinform iroda kabrió turistabuszával is el lehet jutni.

A Székesfehérvári Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, F. Szegő Krisztina prezentációjából kiderült, hogy a Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártya több mint 30 programra kínál kedvezményt. ezzel is szeretnék ösztönözni a turistákat, hogy Székesfehérváron aludjanak és több napot töltsenek a városban. Az ügyvezető örömmel újságolta, hogy idén is lesz Koronázási Ünnepi Játékok, amit augusztus 20–22 között tartanak meg. Itt érdemes megemlíteni: augusztus 12-21 között tart majd a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat.

Tovább az eredeti cikkre: Székesfehérvár idén ünnepeli az Aranybulla a 800 éves évfordulóját – programajánló

Vélemény, hozzászólás?