Nárciszünnep, gyermekvasút nap, kiállítás a természetben – hétvégi programajánló

Nárciszünnep, gyermekvasút nap, kiállítás a természetben – hétvégi programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Színes programokkal várják a családokat a hűvösvölgyi járműtelepen és az állomás…

A teljes cikk itt olvasható:
Nárciszünnep, gyermekvasút nap, kiállítás a természetben – hétvégi programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Színes programokkal várják a családokat a hűvösvölgyi járműtelepen és az állomás alatti fogadóparkban szombaton,  a Gyermekvasút napján. A koronavírus-járvány miatt két év kihagyás után újra megcsodálhatjuk Kaposvár híres nárciszait a hétvégén.

Újra lesz Nárciszünnep Kaposváron

Fotó: vendeg.kaposvar.hu

Koncerttel, kézműves foglalkozással és előadásokkal is várják az érdeklődőket a 7. kaposvári Nárciszünnepen szombaton a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában. A koronavírus-járvány miatt két év kihagyással megrendezett, több ezer embert vonzó egynapos esemény látogatói amellett, hogy megcsodálhatják a helyszínen nyíló nárciszokat, meghallgathatják a Barackmag együttes koncertjét, valamint kipróbálhatják a vesszőfonást, a nemezelést, a selyemfestést és az agyagozást – derül ki a szervező Rippl-Rónai Múzeumnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójából.

Kiemelték, hogy a vendégek 19. századi ruhákba öltözött hölgyekkel és urakkal készíthetnek közös fotókat, láthatnak divat- és veteránautó-bemutatót, előadást hallhatnak a pálinkafőzésről, és tárlatvezetéseken ismerhetik meg a múzeum képzőművészeti gyűjteményét, azon belül Rippl-Rónai József festőművész munkásságát. A gyermekek szórakoztatásáról Lennék kisgyermek című interaktív műsorával a KultúrTalálka zenekar, játékos programokkal pedig az Attrakció programszolgáltató gondoskodik – írták. A múzeum kaposvári, Fő utcai főépülete és az emlékház között kisvonat közlekedik, amelyet térítésmentesen vehetnek igénybe a fesztiválra érkezők.

Rippl-Rónai Józsefnek haláláig volt otthona a szombati Nárciszünnepnek helyet adó Róma-hegyi villa és annak ezekben a napokban nárciszokkal díszített parkja. A művész a pajtaépületből átalakított műteremben alkotott, galambokat, méheket, szarvasmarhákat tartott, és volt egy szamara is, amelynek a kaposvári sétálóutcán is emléket állítottak. A nárciszokat szerető festőművész körül nagy élet zajlott, a ma már emlékházként működő épületben a magyar irodalom olyan hírességeit látta vendégül, mint Ady Endre vagy Móricz Zsigmond. Az 1868-ban épült emlékház és a park tíz évvel ezelőtt megújult, rekonstrukciójára pályázati forrásból 240 millió forintot költött a Somogy megyei és a kaposvári önkormányzat.

Színes programokkal várják a családokat a Gyermekvasút napján

Színes programokkal várják a családokat a hűvösvölgyi járműtelepen és az állomás alatti fogadóparkban szombaton, a Gyermekvasút napján – közölte a Mávinform csütörtökön az MTI-vel. A fővárosba a Gyermekvasút 74. születésnapja alkalmából szervezett rendezvényre utazóknak a MÁV-START 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról. A közleményben felidézték: a Gyermekvasút vonalát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen, erre emlékeznek meg minden évben április második szombatján.

 

A szombati rendezvényre 10 és 16 óra között várják az érdeklődőket a hűvösvölgyi járműtelepén. A nyílt napra ellátogató gyerekek nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban, és a szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit. A vontatási telepen járműbemutatók is lesznek: kívül-belül meg lehet tekinteni egy kiállított gőzmozdonyt, a gyerekek felszállhatnak egy hagyományos Mk45-ös típusú dízelmozdonyra, a C50-es kismozdonyra, a lillafüredi motorkocsira, és ki lehet majd próbálni a kézihajtányt is – ismertette a programot a Mávinform.

Hozzátették: a térzenét az egykori úttörő- és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar szolgáltatja. A fogadóparkban a BKV két kiállított nosztalgiabuszára, illetve a Volánbusz karrierjáratára is felszállhatnak az érdeklődők. Utóbbin autóbusz-vezetéstechnikai szimulátor várja a résztvevőket. Hűvösvölgy állomáson a Gyermekvasút Múzeuma is nyitva tart. A Gyermekvasút vonatai ezen a napon 40-50 percenként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között, valamint a vonal alsó szakaszán napközben többször nosztalgiavonatokat is indítanak. A kisvasúti nap részletes programja elérhető a Gyermekvasút honlapján.

Kultúrát visz a természetbe egy hévízi programsorozat

Mikrokoncertekkel, színházi előadásokkal és performansszal, valamint más kulturális programokkal csábítják a hévízi tó melletti véderdőbe a turistákat és a helybélieket a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik helyi kezdeményezéseként.

Az áprilistól októberig tartó eseményeket bemutató, a véderdő egyik ösvényén tartott szerdai sajtótájékoztatón Papp Gábor polgármester úgy vélekedett, a VEB 2023 eseménysorozata egyedülálló lehetőség a régió számára, ezért is csatlakozott Hévíz a programokhoz. Első pályázatként a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. (HTN) közel 13 millió forintot nyert el az Erdei Misztérium vagy Játék a Zöldben elnevezésű ötletéhez, amely ökobarát módon egyesíti a kulturális és természetvédelmi programokat. A polgármester hozzátette: a hévízi tó melletti véderdő északi részén az elmúlt években sétányokat alakítottak ki, 20 ezer új facsemetét ültettek és kiirtották az invazív fajokat az átfogó tóvédelmi program keretében. Ez a lápterület a tó egyedülálló ökoszisztémáját védi, szakemberek bevonásával zajló rendbetétele pedig legalább 30 éve váratott magára.

Pálffy Tamás, a HTN ügyvezetője a részletekről szólva kifejtette: kifejezetten ökobarát programokat találtak ki, amelyekhez nincs szükség színpadra, áramra és nem jár hulladékkal sem.

Gyerekeknek és felnőtteknek vezetett túrákat szerveznek a környezetvédelmet a középpontba állítva. Középiskolások a véderdőben fellelhető természetes anyagokból készítenek műalkotásokat, amelyeket helyben állítanak fel. Felnőtteknek szánt színházi előadásokat, performanszokat, zenés-táncos produkciókat láthatnak az érdeklődők, de az erdei sétányok több pontján felhangzó mikrokoncertekkel, a gyerekek pedig bábszínházi előadásokkal és erdei iskolai foglalkozásokkal is találkozhatnak – sorolta Pálffy Tamás, hozzátéve, hogy minden program a természet megismeréséről, megóvásáról szól.

 

Tovább az eredeti cikkre: Nárciszünnep, gyermekvasút nap, kiállítás a természetben – hétvégi programajánló

Vélemény, hozzászólás?