Megszületett Jurij Petrovics Ljubimov orosz színházi rendező, színész. (101 éve)

Megszületett Jurij Petrovics Ljubimov orosz színházi rendező, színész. (101 éve) »» 1964-től a moszkvai Taganka Színház igazgató – főrendezőjeként az avantgard színház képviselője, a hagyományos színház megújítója lett. Az 1980-as évek elején Viszockij műveit akarta bemutatni, de munkáját akadályozták, s az előadást nem engedélyezték. Ekkor külföldre utazott pihenni, de azalatt, 1984-ben megfosztótták állampolgárságától. Sehol sem kért politikai menedéket, de sok helyen dolgozott: a londoni Covent Gardenben, Chicagóban, újra Angliában, azután Tel-Avivban. Budapesten Mozart Varázsfuvoláját állította színpadra. 1989-ben hazatért és állampolgárságát is visszakapta.
Felesége magyar, 1999 augusztusában magyar állampolgárságot szerzett.

Főbb rendezései: Brecht: A szecsuáni jólélek, Gorkij: Az anya, Csehov: A három nővér, Szimonov: Élők és holtak. Bulgakov: A Mester és Margarita. Operarendezései: Anyegin, Borisz Godunov, Kisvárosi Lady Macbeth.

A cikket itt olvashatod tovább: #Ezenanapon / Megszületett Jurij Petrovics Ljubimov orosz színházi rendező, színész. (101 éve)