Meghalt Breuer Marcell Lajos, világhírű magyar építész, a Bauhaus mestere, a csővázas szék megalkotója. (41 éve)

Meghalt Breuer Marcell Lajos, világhírű magyar építész, a Bauhaus mestere, a csővázas szék megalkotója. (41 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

A funkcionalista építészet egyik legnagyobb hatású mestere, praktikus használati tárgyai napjainkban…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Breuer Marcell Lajos, világhírű magyar építész, a Bauhaus mestere, a csővázas szék megalkotója. (41 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: A funkcionalista építészet egyik legnagyobb hatású mestere, praktikus használati tárgyai napjainkban is közkedveltek. Walter Gropius tanítványa és későbbi munkatársa. A biciklikormány mintájára 1925-ben megalkotta a csővázas széket, melynek első változata Wassily-szék néven lett ismert.  Leghíresebb bútordarabjának, a csővázas széknek prototipusát a Bauhaus tanárának, Vaszilij Kandinszkijnak, a XX. századi absztrakt festészet atyjának iskolai lakásába készítette. A festőnek annyira megtetszett az ötletes és tetszetős találmány, hogy ő volt a szék első vásárlója. Innen származik a bútordarab elnevezése.Ő tervezte az UNESCO párizsi székházát, a minnessotai Collegeville Sain John apátságot és Franciaországban az IBM kutatóközpontját is.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Breuer Marcell Lajos, világhírű magyar építész, a Bauhaus mestere, a csővázas szék megalkotója. (41 éve)

Vélemény, hozzászólás?