Franciaországban Charles de Gaulle alakított kormányt a szocialista párt részvételével. (64 éve)

Franciaországban Charles de Gaulle alakított kormányt a szocialista párt részvételével. (64 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

A második világháború idején a Francia Nemzeti Felszabadító Bizottság vezetőjeként az…

A teljes cikk itt olvasható:
Franciaországban Charles de Gaulle alakított kormányt a szocialista párt részvételével. (64 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: A második világháború idején a Francia Nemzeti Felszabadító Bizottság vezetőjeként az ellenállásra szólította fel Franciaországot. A politikai vezetés együttműködőkre és ellenállókra szakadt. 1940-ben, miután Franciaország aláírta a fegyverszüneti egyezményt, De Gaulle Londonban létrehozta az emigráns kormányt. A második világháború után ideiglenes kormányfői tisztséget töltött be, majd 1946. január 20-án lemondott. 1955 óta visszavonultan élt és emlékiratain dolgozott Colombey-les-deux-Églises-ben. 1958. május 29-én az algériai válság miatt René Coty államelnök miniszterelnökké nevezte ki, december 21-én megválasztották az V. Köztársaság elnökévé. 1962. március 18-án sikerült véget vetnie az algériai háborúnak, az egykori francia gyarmat teljes függetlenséget kapott. 1969. április 27-ig volt Franciaország köztársasági elnöke, mivel a közigazgatási reformja miatt rendezett népszavazáson elvetették az indítványait, lemondott tisztségéről.

Tovább az eredeti cikkre: Franciaországban Charles de Gaulle alakított kormányt a szocialista párt részvételével. (64 éve)

Vélemény, hozzászólás?