Földmunkák egy építkezés során

Földmunkák egy építkezés során olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az építkezések első, kezdeti fázisa szinte minden esetben a földmunkáról szól.…

A teljes cikk itt olvasható:
Földmunkák egy építkezés során

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Az építkezések első, kezdeti fázisa szinte minden esetben a földmunkáról szól. A földmunka jellemzően az építési terület megtisztítását, feltöltését, egyenletességének kialakítását jelenti.

Éppen ezért az alábbi építési munkálatok szinte kivétel nélkül tereprendezéssel indulnak:

  • Házépítés előtti-, közbeni- és utáni tereprendezés
  • Kertépítés
  • Medence- vagy kerti tó építés
  • Térkövezés alapjának előkészítése
  • Régi járdák felszedése
  • Térbetonok törőfejjel való feltörése
  • Térbetonozás
  • Járdakészítés
  • Földmunkából származó föld és sitt elszállítása vagy a termőföld beszállítása

A tereprendezés kézzel, illetve géppel is történhet attól függően, hogy mekkora területről van szó, milyen jellegű munkát szükséges elvégezni, mekkora a rendelkezésre álló anyagi keret, és így tovább.

Azt gondolhatnánk, hogy a kézi földmunka jóval olcsóbb, mint a gépesített változata, ám ez ma már nem ennyire egyértelmű. A hosszú évek óta tartó emberhiány, a technológiai újítások és az építőipar folyamatos fejlődése miatt ma már sok esetben gyorsabb, egyszerűbb és nem utolsó sorban olcsóbb a gépi földmunka!

Ráadásul — a nyilvánvaló előnyökön kívül, mint például a hatékonyság, a gyorsaság és az erő — a kisebb gépeknek (pl.: Bobcat) köszönhetően ma már a szűkebb helyeken, a kisebb telkeken is érdemes gépesített munkát végezni.

A tereprendezés ráadásul nemcsak a földterület egyenletességének kialakítását jelenti, hanem az olyan komplikált folyamatokat is, mint például az épületbontás, ami amellett, hogy igen kemény és nehéz eszközöket kíván, még veszélyes is. Éppen ezért amennyiben megtehetjük, érdemes igénybe venni a modern technológia segítségét.

A munkagép bérlés ráadásul még szakértelmet sem feltétlenül igényel a megrendelő részéről, hiszen a legtöbb cég gépkezelőt is biztosít a munkálatok elvégzéséhez.

Amit mindenképpen érdemes kiszámolnunk:

  • a terület mérete
  • a terep megközelíthetősége
  • az elmozdítandó elemek mérete, mennyisége és súlya
  • a talaj jellemzői (pl.: agyagos, homokos, sziklás, stb.)
  • a munka időigénye és határideje

Ezek alapján már könnyen ki tudjuk számolni, hogy melyikkel járunk jobban: a kézi- vagy a gépi tereprendezéssel.

Van azonban még egy fontos faktor, amire sokan nem figyelnek a költségkalkuláció létrehozásakor.

A földmunka során ne csak a készülő építmény járjon a fejünkben, hanem maga az építési folyamat is!

Természetes, hogy a földterületet úgy próbálja kialakítani az építtető, hogy a készülő családi ház, ipari csarnok vagy egyéb építmény tökéletes legyen, mikor elkészül — megfelelő legyen a tájolása, minden az előre megtervezett helyére kerüljön, az alapozása pedig kifogástalan legyen.

Arra azonban nagyon kevesen fordítanak kellő figyelmet, hogy a földmunka során ne csak a végeredménynek, hanem a folyamatnak is „megágyazzunk”. Azzal ugyanis rengeteg pénz, idő és energia spórolható meg, ha a földterületet úgy alakítjuk ki, hogy az építés során beérkező építőanyagok a hatékonyság szempontjából is tökéletes helyre kerüljenek.

A legfontosabb természetesen az, hogy külön helyet alakítsunk ki ezeknek — de arra is figyelnünk kell, hogy ne kelljen túl sokat mozgatni őket. A porotherm téglára, a cementre vagy a vasrácsra például már rögtön a folyamat elején szükségünk lesz, ezért ezeket célszerű minél közelebb letenni az építmény alapjához — a porotherm födémgerenda, a beton kerítés elemei vagy a kertépítéshez szükséges eszközök és építőanyagok azonban jóval később kerülnek főszerepbe, ezért ezeket érdemes távolabb letenni, hogy kéznél legyenek, de mégse legyenek útban. Ez egyszerűen hangzik, de igen komoly logisztikát kíván!

A földmunka költségeinek, gépigényeinek kiszámolása mellett tehát érdemes a logisztikai számításokat is elvégezni, hogy milyen építőanyag milyen sorrendben, honnan érkezik — és hova kerül az építési folyamat során úgy, hogy minél kevesebbet kelljen mozgatni.

Képek forrása: 

pilislogistic.hu

Tovább az eredeti cikkre: Földmunkák egy építkezés során

Vélemény, hozzászólás?