Kategóriák
Igazán jeles napok

Először használtak csatában tankot. (104 éve)

Először használtak csatában tankot. (104 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Először vetettek be harckocsit (tankot) – a britek a németek ellen.…

A teljes cikk itt olvasható:
Először használtak csatában tankot. (104 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Először vetettek be harckocsit (tankot) – a britek a németek ellen. Franciaországban, a Somme-i csata idején történt mindez.

Legelőször H. W. Mortimore (captain) irányított egy D1 harckocsit az ellenség felé Delville Wood-nál. Kisvártatva Mark I. típusú harckocsik lendültek támadásba Flers-nél. Bár az akció hatalmas meglepetést okozott – könnyedén áttörték a ledermedt németek vonalait – így sikeresnek nevezhető, a járművek totálisan megbízhatatlannak bizonyultak.
A máskor több-ezer tüzérségi lőszer ellövése után emberéletek ezreit követelő lassú áttöréssel szemben brit és kanadai csapatok pillanatok alatt 2 km mélyen benyomultak az ellenséges vonalakba (bár a németek hamar reagálta, és 17-re visszaűzték őket a kiindulási helyzetükbe).

A titkokban előkészített támadásra szeptember 11-től 49 tank mozgott lassan előre az ellenséges vonalak felé. Hogy érzékeljük a szerkezetek megbízhatóságát: 17 el sem érte a kiindulási állást, így 22 érkezett meg, amelyek közül további 7 romlott el a támadás pillanatáig – így végül csak 15 (a 49-ből) indult a senki földje felé 15-én reggel.

A brit főparancsnok, Sir Alexander Haig a tönkrement harcjárművek megbízhatalansága ellenére felfedezte bennük a lehetőséget, és azonnal 1,000 ilyen harcjárművet rendelt.

Az igazán első sikeres, nagyszabású és hosszú időre kiható harckocsi bevetés pedig a Cambrai ütközet volt 1917 november 20-án, amikor is a British Tank Corps 474 (!) harcjárművet vetett be.

Érdekesség: Kezdetben a harckocsik személyzetét nem a Szárazföldi haderő, hanem a tengerészet, a Royal Navy biztosította.

Tovább az eredeti cikkre: Először használtak csatában tankot. (104 éve)

Szerző: William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Valószínűleg már te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Vélemény, hozzászólás?