A vízilabda alapvető szabályai

A vízilabda alapvető szabályai olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Te vajon tudod, hogy játsszák az egyik legkedveltebb vízi sportot? A…

A teljes cikk itt olvasható:
A vízilabda alapvető szabályai

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Te vajon tudod, hogy játsszák az egyik legkedveltebb vízi sportot?

A vízilabda szabályait eredetileg William Wilson dolgozta ki a tizenkilencedik század végén, Nagy-Britanniában. A sport sebességet és az erőt, valamint csapatmunkát és magas szintű erőnlétet kíván meg – egy játékos így akár 3 kilométert is megtehet egyetlen meccs leforgása alatt.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük a vízilabdát, az alábbiakban részekre bontottuk az alapvető vízilabdaszabályokat. A játék győztese az a csapat, amelyik a legtöbb gólt szerzi úgy, hogy a labdát a medence két végén található kapuk közé juttatja – tudhatjuk meg az Unibet jóvoltából.

Mindkét csapatnak egyszerre hét játékosa tartózkodhat a vízben (hat „külső” játékos, illetve egy kapus). A kapuson kívül a többi játékos is folyamatosan mozog a medence körül. Fontos, hogy a játékosok nem érinthetik meg a medence alját, és egész idő alatt a vizet kell taposniuk – igaz, ehelyett egy tojásverőnek nevezett mozgást használnak, amely hatékonyabb, mint a víz taposása.

A játékosok passzolhatják a labdát egy csapattársuknak, vagy úszhatnak, miközben maguk előtt tolják a labdát. Csak egy kézzel tarthatják a labdát, kivéve a kapust, aki mindkét kezét tudja használni.

A vízilabdázóknak rendkívüli fizikai erőnlétre van szükségük a játék során szükséges labdatartás, illetve a fellépő lökdösődés miatt. Mivel nagyon gyors játékról van szó, ami kimerítő lehet, minden csapatnak hat cserejátékos a megengedett.

A vízilabda-mérkőzés negyedekre van osztva. A négy periódus mindegyike nyolc perces, de mivel az órát leállítják, amikor a labda nem mozog, a valóságban egy negyed körülbelül 12 percig tart. Minden csapat legfeljebb 30 másodpercig tarthatja magánál a labdát, mielőtt kapura lő. Ha ezt nem tették meg, akkor a labdának a másik csapathoz kell kerülnie – írja az uni-ro.com.

A szándékos rúgás vagy az ellenfél megütése ellentétes a szabályokkal. Igaz, a játékosok néha szabálytalanságot követnek el, hogy megakadályozzák a kapura lövést. A játékosok esetenként megpróbálják megállítani a társaikat, ha nem kapták meg a labdát. Ilyenkor megpróbálhatják megragadni ellenfelük vállát, hátát vagy lábát, ám ez is szabálytalanság.

A súlyos szabálytalanságot elkövető játékosnak 20 másodpercre el kell hagynia a medencét. Ez magában foglalja egy másik játékos elsüllyesztését, a hátán való úszást vagy a másik játékos feltartóztatását.

Miután elhagyta a medencét, a súlyos szabálytalanságot elkövető játékost hamarabb visszatérhet, ha gólt szereznek, vagy ha csapata visszaszerzi a labdát. Ha egy játékos háromszor súlyos szabálytalanságot követ el, akkor az egész mérkőzésről kitiltják.

Tovább az eredeti cikkre: A vízilabda alapvető szabályai

Vélemény, hozzászólás?